З 1 жовтня 2007 року в Україні підвищено розмір низки державних виплат: мінімальної заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, а також окремих видів державної соціальної допомоги.

Міністерство праці та соціальної політики України, реалізуючи державну соціальну політику у своїй повсякденній роботі, без приурочень до конкретних дат та подій, опікується покращенням життя українців — і працюючих громадян, і тих, хто потребує особливої уваги з боку влади та суспільства.

Сталий економічний розвиток країни сьогодні дає можливість для розв’язання глобального питання — підвищення рівня життя громадян, їх соціальної захищеності. На цьому напрямі уряд здійснює рішучі дії — відбувається постійне підвищення матеріальних стандартів.

Заробітна плата

Зростання рівня заробітної плати в усіх сферах економіки — основа соціально-економічної політики держави, збереження й розвитку трудового потенціалу України.

З 1 жовтня 2007 року розмір мінімальної заробітної плати становитиме 460 грн. на місяць.

Це дозволить підвищити заробітну плату низькооплачуваних категорій працівників виробничих галузей економіки та бюджетної сфери.

Підприємства виробничої сфери відповідно до статті 15 Закону України «Про оплату праці» самостійно встановлюють форми, системи і розміри оплати праці в колективних договорах із дотриманням норм і гарантій, передбачених чинним законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Відповідно до Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2004—2005 роки (пункт 2.2) мінімальна тарифна ставка робітника І розряду встановлена в розмірі 120% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом. Тобто мінімальна заробітна плата на підприємствах виробничої сфери є нижньою межею платні за просту некваліфіковану працю і виступає визначальною величиною, під впливом якої формується тарифна ставка працівника І розряду. Оплата праці працівників вищої кваліфікації також залежить від розміру мінімальної заробітної плати, оскільки розмір тарифної ставки робітника залежить від його кваліфікації. Це досягається шляхом застосування тарифних коефіцієнтів, які визначають співвідношення між розміром тарифної ставки даного розряду та тарифною ставкою першого розряду. Тарифні ставки визначаються в галузевих угодах і відрізняються між собою числом тарифних розрядів, а також співвідношенням між окремими розрядами.

Умови колективного договору можуть поліпшувати становище працівників порівняно із законодавством, генеральною, галузевою та регіональною угодами, але не можуть його погіршувати. Умови оплати праці у колективному договорі можуть бути встановлені нижче від норм, передбачених генеральною, галузевою чи регіональною угодами, на період подолання фінансових труднощів підприємства, але не більше ніж на шість місяців (стаття 14 Закону України «Про оплату праці»).

У разі стабільного фінансового стану тарифна ставка працівника першого розряду з 1 жовтня п. р. має бути встановлена у розмірі не нижче, ніж 552 грн. на місяць, а також збережені міжпосадові (міжкваліфікаційні) співвідношення в оплаті праці.

Посадові оклади працівників бюджетної сфери будуть переглянуті пропорційно до зростання з 1 жовтня п. р. мінімальної заробітної плати з метою збереження діючих міжпосадових співвідношень в оплаті праці.

Протягом цього року посадові оклади працівників бюджетної сфери (вчителів, лікарів, працівників культури та соціального захисту тощо) зростали вже тричі: з 1 квітня та 1 липня у зв’язку із збільшенням мінімальної заробітної плати, відповідно, з 400 до 420 грн. та з 420 до 440 гривень та з 1 червня п. р. — завдяки запровадженню ІІ етапу Єдиної тарифної сітки.

Пенсії

Особлива увага уряду зосереджена на вдосконаленні пенсійного забезпечення, соціального захисту пенсіонерів.

Перерахунки пенсій проводяться відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», у зв’язку із зміною з 1 жовтня п. р. прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Понад 12 млн. пенсіонерів отримають перераховані пенсії.

З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за базовим Законом про пенсійне страхування становитиме 415,11 грн. (до цього, з 1 квітня п. р. — 410,06 грн.).

Перерахунку також підлягатимуть надбавки та підвищення до пенсій, розмір яких визначатиметься виходячи з прожиткового мінімуму (прожитковий мінімум з 1 жовтня п. р. — 411 грн.).

Зокрема, буде перераховано пенсії за особливі заслуги перед Україною (близько 1 млн. осіб), відбудеться підвищення до пенсій ветеранів війни (понад 2,9 млн. осіб), встановлено надбавки донорам (понад 52 тис. осіб).

Виплата пенсій у збільшених розмірах буде здійснена своєчасно та в повному обсязі (з 2 по 25 число згідно із встановленим для кожного пенсіонера графіком).

Державна соціальна допомога інвалідам

Ставлення до громадян з обмеженими можливостями здоров’я є характерною ознакою цивілізованості держави та її демократичності.

Міністерство праці та соціальної політики України спрямовує свої заходи на покращення соціального захисту інвалідів, адресну допомогу громадянам, котрі перебувають у складних життєвих обставинах, аби вони не почувалися обділеними, самотніми, вилученими із соціуму.

Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» передбачена державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та на дітей-інвалідів, виплата якої проводиться органами праці та соціального захисту населення.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) один із зазначених видів виплат.

При цьому, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», ці виплати призначаються одночасно.

Розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, порівняно з 1 січня 2005 року, збільшився більш ніж у 2,5 разу для інвалідів з дитинства І групи; для інвалідів з дитинства ІІ групи — у 2,9—3,4 разу; для інвалідів з дитинства ІІІ групи — у 3,04—3,8 разу; для дітей-інвалідів — у 2,5—3,02 разу.

Другий рік поспіль цей вид допомоги виплачується у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму без застосування розрахункових розмірів.

З початку 2007 року розміри державної соціальної допомоги збільшувалися двічі: з 1 січня та з 1 квітня. Чергове збільшення цих виплат відбудеться з 1 жовтня 2007 року.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 15 березня 2007 року №749-V з 1 жовтня п. р. затверджено прожиткові мінімуми:

— для осіб, які втратили працездатність, — 411 гривень;

— для дітей віком до 6 років — 470 гривень;

— для дітей віком від 6 до 18 років — 604 гривні.

Таким чином, розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, призначеної відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», з 1 жовтня 2007 року становитиме:

— інвалідам з дитинства І групи разом з надбавкою на догляд — 616,5 гривні;

— інвалідам з дитинства ІІ групи — 328,8 гривні;

— інвалідам з дитинства ІІІ групи — 246,6 гривні;

— розмір надбавки на догляд одиноким інвалідам з дитинства ІІ та ІІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду, — 61,65 гривні;

— дітям-інвалідам — 287,7 гривні (без урахування надбавки на догляд);

— дітям-інвалідам, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, — 431,55 гривні (без урахування надбавки на догляд);

— розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом віком до 6 років — 235 гривень;

— розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом віком від 6 до 18 років — 302 гривні.

Виплата державної соціальної допомоги згідно з Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» проводиться органами праці та соціального захисту населення за рахунок субвенції з державного бюджету.

Завдяки внесенню змін до чинного законодавства змінилися терміни подачі заявок та фактично нарахованих сум на виплату цієї державної соціальної допомоги фінансовим органам райдержадміністрацій та Державному казначейству. Це забезпечило своєчасне надходження коштів на виплату державної соціальної допомоги. Виплата державної соціальної допомоги проводиться за поточний місяць після 10 числа. За останні місяці виплата проводиться своєчасно, заборгованості немає.

Інвалідам з дитинства та законним представникам дітей-інвалідів, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії і до 1 січня 2008 року звернуться до органів праці та соціального захисту населення за призначенням державної соціальної допомоги, державна соціальна допомога буде призначена з 1 січня 2007 року з урахуванням сум виплаченої пенсії.

Інваліди з дитинства та законні представники дітей-інвалідів, які раніше були отримувачами пенсій у Пенсійному фонді та перейшли на облік до органів праці та соціального захисту населення як отримувачі державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», мають право в будь-який момент за своїм бажанням повернутися до органів Пенсійного фонду з поновленням виплати раніше призначеної пенсії.

Розміри деяких видів державної допомоги

У зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму з 1 жовтня п. р. буде підвищено розміри деяких видів державної допомоги, які визначаються у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму, зокрема, розміри допомоги становитимуть:

— допомога у зв’язку з вагітністю та пологами (25 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць): мінімальний з жовтня — 142 грн.;

— допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для:

незастрахованих осіб (різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень) — мінімальний — 90 грн., максимальний з жовтня — 284 грн.

застрахованих осіб (різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб) — мінімальний з жовтня — 130,64 грн., максимальний з жовтня — 284 грн.

— допомога на дітей одиноким матерям (різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) на дітей віком:

до 6 років — мінімальний з жовтня — 141 грн., максимальний з жовтня — 235 грн.;

від 6 до 18 років — мінімальний з жовтня — 181,2 грн., максимальний з жовтня — 302 грн.

— допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням (різниця між встановленим прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців) на дітей віком:

до 6 років — максимальний з жовтня — 470 грн.,

від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 604 грн.

— тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме (30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку) на дітей віком:

до 6 років — максимальний з жовтня — 141 грн.;

від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 181,2 грн.

— державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» (різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених на дитину пенсії, аліментів, стипендії, державних допомог) на дітей віком:

до 6 років — максимальний з жовтня — 940 грн.;

від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 1208 грн.

— щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним (10 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи) — з жовтня — 56,8 грн.

Допомога у зв’язку з безробіттям

Запровадження в Україні страхової системи на випадок безробіття дозволило здійснювати підвищення рівня матеріального забезпечення безробітних. З 2001 року розмір мінімальної допомоги по безробіттю збільшився в 4,3 разу.

Виходячи з фінансового стану Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття правлінням Фонду прийнято рішення щодо підвищення розміру мінімальної допомоги по безробіттю з 1 вересня 2007 року. Так, мінімальний розмір допомоги по безробіттю для незастрахованих осіб та застрахованих осіб, які тривалий час не працювали, підвищено на 20 грн., або на 14,3%.

Для окремих категорій застрахованих осіб та незастрахованих з числа військовослужбовців, вивільнених із Збройних сил України у зв’язку із реформуванням без права на пенсію, розмір мінімальної допомоги по безробіттю зріс на 30 грн., або на 14,6%.

Усі вищезазначені підвищення розмірів державних виплат є свідоцтвом стабільної роботи Міністерства праці та соціальної політики, спрямованої на втілення нагальних завдань, поставлених урядом. Це загалом сприяє досягненню головної мети — забезпеченню гідного життя кожного громадянина України, а отже — досягненню високого рівня цивілізованості країни, який визначається рівнем турботи про соціальний комфорт і захист людини.

Міністерство праці та соціальної політики України.