Навчальний рік в одному журналі

У столичній гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов № 315 стало вже доброю традицією на початку нового навчального року підбивати підсумки року минулого. Педагогічний колектив робить це в доволі незвичній формі і, що називається, на найвищому рівні — виданням щорічного кольорового журналу. До того ж авторами статей, у яких аналізується навчальний процес, є не лише викладачі, а й учні та їхні батьки. Директор гімназії, заслужений працівник освіти України й водночас головний редактор Олександр Бірюк каже, що без цього видання вже й не уявляє навчальний процес:

— Навіщо ви заснували журнал про свою школу? — часто запитують мене. — Ностальгія? Манія величності? Захоплення? Відповім: заради пам’яті. Пам’яті про нашу унікальну школу, неординарних вчителів, обдарованих учнів — про людей, які поступово перетворювали звичайну школу на висококласний навчальний заклад, впродовж багатьох років старанно вчили в гімназії дітей чи наполегливо отримували в ній знання.

І минулого навчального року освітянам гімназії було чим пишатися, а тому й тем для статей не бракувало. Школярі стали лауреатами районних олімпіад з багатьох предметів. Гімназія перемогла в загальноміському спортивному конкурсі-фестивалі «Нащадки козацької слави». Шкільний театр «Крок у майбутнє» посів перше місце в районному конкурсі театральних колективів — саме йому, одному з небагатьох, була надана можливість виступати на сцені Українського національного драматичного театру імені І. Франка. Це аж ніяк не повний перелік успіхів 2006—2007 навчального року. А на канікулах вчителі та учні стають мандрівниками. До «скарбнички» міжнародних зв’язків, таких як творчий фестиваль у Сербії, скаутські табори в Шотландії та Швеції, тепер додалися подорожі до Кракова, Праги та Будапешта. І на досягнутому в гімназії зупинятися не збираються. Осінні канікули група школярів та викладачів мають намір провести у французьких сім’ях.

Галина КВІТКА.

На знімку: директор гімназії Олександр Бірюк знайомить кореспондентів газети «Голос України» з гордістю навчального закладу — шкільним басейном; вийшов друком черговий номер журналу.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Найкращий гуртожиток — у майбутніх аграріїв

Нещодавно 280 студентів факультету механізації Миколаївського державного аграрного університету відсвяткували новосілля у комфортабельному п’ятиповерховому гуртожитку, реконструйованому... за півроку.

За проживання у казкових апартаментах діти щомісячно платять 10 гривень.

Будівля, передана вузу завдяки обласній владі і Міністерству агропромислової політики комерційною структурою, мала непривабливий вигляд. Щоб зробити її придатною для проживання, довелося замінити все — від даху та електро- і каналізаційних мереж — до віконних рам.

До речі, це вже третій гуртожиток для студентів-аграріїв, де є гаряча вода, дво-, тримісні кімнати, сучасні меблі. А ще читальні та спортивні зали, вітальні для гостей, бібліотека тощо.

Олександра МЕНТЕЛЬ.

Миколаїв.