Лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликає всіх людей сьогодні схилитися в молитві за Україну. «За останні місяці виборчої кампанії в країні було вилито дуже багато бруду, сказано багато образливих, прикрих і несправедливих слів. Забагато агресії, злості, несправедливості. І саме тому я прошу, бодай в останній день виборчої агітації, 28 вересня, відмовитися від поливання брудом одне одного, від наклепів, від з’ясування стосунків. Я хочу, щоб ми звернулися до Бога і попросили в нього щастя і кращої долі для України, для своїх родин, для своїх дітей, свого майбутнього», — сказала Юлія Тимошенко. Молитва за Україну відбудеться на Софійській площі в Києві 28 вересня о 18.30. А вчора лідер БЮТ зустрілася з Президентом України Віктором Ющенком.

Ю. Тимошенко погодилася з главою держави в необхідності об’єднання демократичних сил у новому парламенті та зосередження їхньої роботи на покращенні добробуту громадян.

* * *

Учора виборчий блок «КУЧМА» відкрив на столичній площі Слави пам’ятник колишньому президенту України Леонідові Кучмі.

У церемонії взяли участь лідери блоку Олександр Волков, Олександр Задорожній, Віктор Головко і багато молоді, які тримали плакати «Кучма, дети твои шалят не по-детски! Данилыч, поставь их в угол!».

* * *

Голосування за інших осіб, купівля голосів виборців, корумпованість судової системи. Саме такі проблеми, на переконання кандидата в депутати від Партії регіонів Юрія Мірошниченка, становлять найбільшу небезпеку для проведення чесних позачергових виборів на завершальному етапі виборчого процесу. На вчорашній прес-конференції він навів докази, що підтверджують зафіксовані правопорушення виборчого законодавства.

* * *

Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що його політична сила бореться за те, щоб і в новому парламенті була коаліція національної єдності. «Питання про створення коаліції в новому парламенті було нами обговорено ще до виборів, і ми поставили завдання, що кожна з партій, Компартія, Партія регіонів і Соцпартія, веде боротьбу за обрання до парламенту, щоб надалі створити коаліцію національної єдності й продовжити роботу, яку ми починали», — зазначив лідер комуністів.

* * *

«Думаю, що лемент регіоналів про фальсифікації на Західній Україні — це відволікаючий маневр. Силовики не допустять сьогодні масових фальсифікацій, а наші активісти разом з БЮТ вестимуть організовану протидію фальсифікаціям на місцях — вкинути бюлетені на ділянках за «мертвих душ» ні в кого не вийде», — сказав в інтерв’ю газеті «Аргументы и факты» лідер Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Юрій Луценко.

* * *

Інформація про громадян, які перебувають за кордоном, котру Міністерство внутрішніх справ передало до Центральної виборчої комісії, не має жодної юридичної сили. Про це РБК-Україна заявив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера. За його словами, ЦВК свого часу вже прийняла постанову з приводу наданих МВС списків, у якій зазначила, що під час їхньої передачі до ЦВК не було дотримано належної процедури. А. Магера вважає, що спосіб, яким збиралася інформація для цих списків (зокрема, обходи дільничними інспекторами МВС громадян), також містить ознаки порушення прав на приватне життя.

* * *

Міністерство внутрішніх справ України має оперативну інформацію про підготовку в чотирьох регіонах провокацій під час парламентських виборів. Як передає кореспондент УНІАН, про це вчора повідомив в. о. міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко. Він не уточнив, про які регіони йдеться, однак зауважив, що мова йде про створення штучних ситуацій — бійок, знищення бюлетенів, знищення урн з бюлетенями, залякування виборців, підкупу. За його словами, провокації готують різні політичні сили. Водночас він висловив сподівання, що органам внутрішніх справ вдасться запобігти цим протиправним діям.

* * *

«Підсумки виборів повинні підбиватися в ЦВК. Я впевнений в тому, що без судових розглядів підсумки виборів підбиті не будуть, і я боюсь, що в це може втрутитися народ як носій влади, якщо буде явно видно намагання сторони, яка програла, переінакшити результати виборів», — заявив учора в ефірі радіо «ЕРА-FM» народний депутат Верховної Ради від фракції СПУ Сергій Кузьменко. Підстави для того, щоб підозрювати в підготовці масових фальсифікацій партії, які входять до коаліції, переконаний він, таки є.

* * *

Лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко провела мітинг на площі Леніна в центрі Донецька. Вона звинуватила українські телеканали у створенні інформаційної блокади навколо ПСПУ. Вітренко також заявила, що після входження України до СОТ продовольчий ринок нашої країни буде безконтрольно перенасичений генетично модифікованими продуктами. Порушила вона і земельне питання, зазначивши, що «дерибан» землі йде у всіх містах.