Задовго до початку курортного сезону 2007 року в «Голосі України» виступила депутат Севастопольської міськради Олена Баженова з матеріалом, у якому намагалася звернути увагу посадових осіб (у тому числі і міських чиновників) на проблеми, що неминуче виникатимуть у розвитку міста в напрямі курортно-рекреаційного і туристичного центру. Серед іншого автор — фахівець туристичної галузі з багаторічним стажем — згадала і про таку, здавалося б, прозу життя, як обгортки від морозива: мовляв, туристів і відпочивальників у місті неминуче побільшає, що призведе до зростання продажу різних пломбірів, чіпсів, горішків, а від цього збільшиться обсяг твердих побутових відходів (ТПВ), які міським службам доведеться вивозити й утилізувати. Коли читав матеріал перед відправленням у редакцію, захотілося абзац про морозиво і чіпси викреслити — здалося, що на дуже вже прописних істинах зупиняє увагу народна обраниця...

Літо-2007 для Криму загалом, і для Севастополя зокрема, було досить вдале: уже на травневі свята відпочивальники (за статистичними звітами) заповнили оздровниці півострова на сімдесят відсотків. А з середини останнього весняного місяця, завдячуючи небувалим спеці та температурі морської води, турист потягнувся до Криму щільними потоками. Практично все календарне літо севастопольські вулиці «по вінця» були заповнені автомобілями з іногородніми й іноземними номерними знаками, з яких городяни знайомилися з терміном «автомобільні пробки», а пляжі за щільністю відпочивальників на квадратний метр мало відрізнялися від центральних міських магістралей у години пікових навантажень. Трудівники сфери послуг, громадського харчування і продавці продуктових магазинів були в захваті. Так само як і бабусі, що зустрічають кожен потяг чи автобус табличкою «Житло біля моря в центрі».

Загальний захват не поділяли тільки лікарі міської санепідстанції і працівники підприємств, завданням яких було прибирання міста і вивезення твердих побутових відходів. Виявилося, що депутат Олена Баженова як у воду дивилася, попереджаючи, що приплив туристів створить для міста і городян безліч проблем. У тому числі і «сміттєву».

Перевізники ТПВ вочевидь не впоралися з поставленими завданнями: вчасно й у повному обсязі звільняти місто від відходів, що накопичуються. За інформацією, яку нещодавно озвучив для преси голова міської ради Валерій Саратов, в окремі літні дні доводилося відвозити з міських вулиць такий обсяг ТПВ, що втричі перевищував норму, вибачте за тавтологію, нормального дня. Штатні розклади автотранспортних підприємств, кількість техніки і, головне, фінансування розраховували і закладали в планах, виходячи з «нормальних» середньорічних, а не пікових літніх навантажень.

По всьому місту за постійної майже сорокаградусної спеки росли і множилися смітники — розсадники інфекції і практично ідеальне місце для пацюків. Першими тривогу забили співробітники СЕС. На нараді в міській прокуратурі головний санітарний лікар Севастополя Володимир Тарасов становище, що склалося в липні—серпні цього року з вивезенням сміття, оцінив як надзвичайне. Після того як його підлеглі за сім місяців оштрафували двісті двадцять чотири посадові особи — відповідальних працівників ремонтно-експлуатаційних підприємств і фірм-перевізників. Ситуація була така серйозна, що до процесу наведення належного санітарного стану в місті підключилися правоохоронці. У стенограмі однієї з «тематичних» нарад у міській прокуратурі так і записали: «зусилля адміністрації в цьому напрямі не дали належного результату». Природоохоронна прокуратура, згадавши про майбутній курортний сезон, у березні перевіряла дотримання вимог законодавства, що регламентує порядок поводження з нічийними відходами і ведення їх обліку. На адресу посадових осіб Гагарінської, Ленінської і Нахімовської РДА були внесені подання. Але в липні Ленінська і Гагарінська районні санепідстанції п’ять разів писали доповідні записки про те, що в районах складається катастрофічна ситуація з вивезенням ТПВ.

Цілий тиждень у середині серпня співробітники Севастопольської міжрайонної природоохоронної прокуратури перевіряли дотримання вимог законодавства про відходи ремонтно-експлуатаційними підприємствами й основними перевізниками ТПВ (у місті більш як 90 відходів цього ринку — в приватних руках).

В інформації, яку правоохоронці надали ЗМІ за підсумками перевірки, позитиву мало. Для повноти враження від ознайомлення з документом — цитата: «РЕПи не приділяють належної уваги прибиранню закріплених територій. Біля більшості сміттєвих контейнерів виявлено несанкціоновані звалища відходів, унаслідок чого на землі скрізь багато сміття. Ця проблема практично повсюди, але особливо неприваблива ситуація склалася в Ленінському і Гагарінському районах. Засмічено території, де збирання мають проводити РЕП № 1, 6, 22, 23. Що стосується КРЕП-9, звідки регулярно надходять скарги громадян, то тут становище можна назвати найгіршим. За липень—серпень поточного року директора підприємства оштрафовано уже двічі.

Увагу прокуратури під час перевірки було приділено ще одній організації. На території зазначених РЕПів вивезення сміття здійснює ТОВ «Слов’янська Гавань», яке періодично зриває графіки проведення робіт. Коли машина, нарешті, приходить, то забирає відходи тільки з контейнера. Усе, що навколо, — справа РЕПу, але там належне збирання навколо майданчиків теж не організовують.

Підсумком такої недбайливості і стають смітники, де розкладаються харчові відходи, з’являються гризуни, відбуваються загоряння тощо. Так, прокурорською перевіркою на земельній ділянці навколо одного з контейнерних майданчиків виявлено забруднення земель ТПВ і рослинними залишками загальною площею 110 кв. м. Фахівці СЕС стверджують, що такі обставини впливають на здоров’я мешканців бухт Козачої і Камишової і загрожуть різким погіршенням епідеміологічної ситуації, аж до виникнення і поширення особливо небезпечних інфекцій».

Серйозність становища й намірів правоохоронців кардинально вплинути на ситуацію ілюструє і те, що природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу за фактом засмітнення земель по вул. Корчагіна в Гагарінському районі Севастополя: завданий державі збиток оцінили в 124 тисячі гривень. Посадовим особам ТОВ «Слов’янська Гавань» (фірма-перевізник ТПВ) і КРЕП № 9 у провину ставиться службова недбалість — ст. 367 ч. 2 Кримінального кодексу України.

Синоптики, ґрунтуючись на багаторічних спостереженнях і з огляду на циклічність сонячної активності, прогнозують, що літо наступного року в Криму буде теж спекотне, як і те, що тільки-но минуло. Тож, вочевидь, не зайвим буде майбутньої зими ще раз надрукувати статтю Олени Баженової. Без редакторських виправлень. Для, як кажуть шкільні педагоги, закріплення матеріалу.

Севастополь.