Одеситам день 23 лютого ц. р. дотепер здається моторошним кошмаром. Півроку тому сніг у місті йшов без зупинки 9 годин. Мільйонне місто виявилось поховане під снігом, а житлово-комунальне господарство — паралізоване: завмер громадський транспорт, через снігові замети припинилося підвезення хліба в магазини, аварії на водопроводі й каналізаційних мережах не можна було ліквідувати через неможливість до них добратися.

Міський голова Едуард Гурвіц після ретельного аналізу причин капітуляції комунальників перед стихійним лихом роздав, як то кажуть, кожній свашці по ковбасці.

Міська влада пообіцяла городянам, що снігової ганьби в Одесі більше не буде. До слова, підготовка до нової зими почалася в місті, ще коли не станув сніг. Готувати сани до холодів 2008 року в Одесі почали не влітку, а навесні.

Що вже зроблено? Перш за все депутати прийняли рішення про відродження старої, а по суті — нової, посади заступника міського голови з житлово-комунального господарства. Своє рішення вони мотивували тим, що настав час від балачок на тему «як реформувати ЖКГ, щоб городянам жилося краще» переходити до реальних, практичних справ.

— Чи не пізненько спохопилися? — питаю Миколу Миколайовича Тельвака, призначеного заступником міського голови.

— Гадаю, ми не спізнилися, — сказав Микола Тельвак. — Підготовка до зими почалася в місті відразу після завершення опалювального сезону. Зараз вона одержала новий імпульс: маючи непоганий фінансовий заділ, ми приступаємо до реформування ЖКГ.

До речі, про реформування житлово-комунального господарства. За останні вісім років у Південній Пальмірі вже чотири рази повідомляли про початок революції в сфері ЖКГ. І щоразу все виявлялося пшиком, черговою кампанією.

Сьогодні ситуація трохи інша. По-перше, є міцне фінансове забезпечення роботи житлово-комунального комплексу в зимових, і не тільки зимових, умовах. У бюджеті розвитку Одеси на реформування ЖКГ «забито» 70 мільйонів гривень. З них 13 мільйонів заплановано на капітальний ремонт ліфтів, 11 мільйонів — на ремонт зовнішнього освітлення, 2,5 мільйона — на технічне переобладнання підприємств ЖКГ, 2,85 мільйона гривень — на реконструкцію котелень.

По-друге, з’явилися перші комерційні структури, котрі ризикнули працювати в житлово-комунальній сфері.

Що зроблено до початку осені? Практично закінчено ремонт покрівель — 100 дахів не просто залатали, а «пошили» їм нову одежину. Повністю завершено ремонт інженерних мереж — 44 мережі повністю перекладено. Модернізації зазнали 174 ліфти, підготовлено 3711 систем центрального опалення, 490 бойлерів, 2514 систем гарячого водопостачання.

Чи будуть проблеми в комунальників нинішньої зими під час опалювального сезону?

— Будуть, — відповідає Микола Тельвак. — І головна з них — Одеська ТЕЦ, яка постачає тепло в центр міста.

Одеська теплоелектроцентраль, збудована в 1954 році, є власністю держави. А вона не квапиться ні ремонтувати свій об’єкт, ні реконструювати. Ситуація з забезпеченням центру Одеси теплом складається, прямо скажемо, надзвичайно напружена. ТЕЦ має катастрофічні заборгованості перед «Одесагазом» за блакитне паливо. Газовики твердо заявили, що жодного кубометра газу в борг ТЕЦ не дадуть.

Зношеність теплових мереж призводить до того, що для забезпечення нормальної роботи систем опалення доводиться щодня підкачувати до 10 тисяч тонн води додатково.

Торік з міського бюджету було виділено 10 мільйонів гривень для ремонту котлів ТЕЦ. Таку допомогу КРУ під час перевірки визнало незаконною й заборонило фінансувати державне підприємство з місцевого бюджету. Правильне рішення. Але якби міський бюджет не підставив фінансове плече ТЕЦ, третина міста була б усю зиму без опалення.

Чи є вихід з катастрофічної ситуації?

— Звичайно, є, — каже перший заступник одеського міського голови Анатолій Ворохаєв. — Слід передати ТЕЦ у власність територіальної громади Одеси, і ми в стислі строки реконструюємо й модернізуємо теплоелектроцентраль.

На жаль, Мінпаливенерго ігнорує численні звернення територіальної громади Одеси з проханнями про передачу ТЕЦ на баланс міського бюджету.

Нині головним болем міської влади стало забезпечення городян питною водою. ТОВ «Інфоксводоканал», яке одержало в оренду «Одесуводоканал», зобов’язане було за чотири роки вкласти в модернізацію водопровідного господарства 300 мільйонів гривень. Зобов’язання свої ТОВ не виконало, обсяг вкладень поки що досяг 70 мільйонів гривень. Наслідок — зношеність водогінних мереж досягає вже 60 відсотків, тобто труби, по яких транспортується вода, перетворилися на решето.

Після жорстких і принципових розмов з керівництвом ТОВ «Інфоксводоканал» орендарі пообіцяли до 2008 року направити на реконструкцію 95 мільйонів гривень. Але обіцяти і виконувати — це, як кажуть у тій же Одесі, дві великі різниці.

Паніки в одеських комунальників немає. Нема і безжурності. Є бажання нарешті видряпатися з принизливого становища, в якому опинилася найважливіша галузь міського господарства.

Одеса.