Політичні партії не впорались зі своїм завданням. Чому? Партії у своїх програмах практично не використовували такий напрям, як економічна політика. Вони обходяться загальними фразами та гаслами. Про зовнішню політику в деяких партіях сказано дуже мало, а питання охорони здоров’я взагалі не є пріоритетним у країні, де говорять про епідемії СНІДу і туберкульозу! Про це йдеться у дослідженні інформаційно-аналітичної кампанії «Відповідальний вибір-2007», яка провела аналіз передвиборчих програм основних учасників парламентських перегонів. Оцінка програмних засад здійснювалася за такими критеріями: наявність позиції, взаємоузгодженість, реалістичність, послідовність, ініціативність та системність позиції.

Як повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан, найкраще партіям вдавалася послідовність позицій і взаємоузгодженість. На її думку, головні позиції це: наявність позиції, реалістичність та системність. Вона зауважила, що більшість лідерів партій акцентували увагу на соціальних обіцянках, тобто підвищенні пенсій, стипендій, виплат при народженні дитини. Але водночас експертам не зрозуміло, звідки візьмуться гроші на виконання обіцянок.

Партія регіонів і «Наша Україна — Народна само-оборона» не говорять про те, як вони бачать втручання держави в економіку. Але не можна стверджувати, що ці партії таким чином визначили свою ліберальну позицію.

Директор Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук стверджує, що реформа місцевого самоврядування — це єдиний компонент, який присутній практично у всіх програмах. Майже всі партії пообіцяли провести референдуми з різних питань. Проте незрозуміло, як їх провести за відсутності законодавчої бази, унормованої відповідно до Конституції. Окрім того, деякі з питань свідчать фактично про політичну спекуляцію заради додаткових голосів виборців. І водночас жодна політична сила не задекларувала того, як посилити захист прав особи.

За словами президента Національної асоціації Агенцій регіонального розвитку Євгена Фишка, практично більшість політичних сил гарантують справедливі комунальні тарифи. Проте ця обіцянка викладена в передвиборчих програмах у вигляді лозунгів, але не йдеться про законодавчі ініціативи, які націлені на ефективне функціонування житлово-комунального господарства. Жодна з політичних партій не говорить про формування приватного публічного партнерства і не бачить, як залучити приватний сектор на ринок комунальних послуг.

Водночас інформаційно-аналітична компанія «Відповідальний вибір-2007» запропонувала партіям відповісти: хто з них і що робитиме з країною. Однак на відповідь спромоглися лише Блок Литвина та Партія вільних демократів, сказав політичний аналітик Володимир Горбач.

Він висловив думку, що «партійний бойкот» може означати або відсутність серйозно розроблених програм діяльності, або свідоме приховування справжніх планів.