Проект державної програми економічного і соціального розвитку України на 2008 рік нині опрацьовують у Комітеті з питань економічної політики. Документ розроблено Міністерством економіки за участю центральних органів виконавчої влади. Державну програму погоджено з Мінагрополітики, Мінпромполітики, Мінжитлокомунгоспом, Мін’юстом та іншими відомствами. Зауваження Національного банку не враховано.

Програмою, зокрема, пропонується визначити збалансовану державну політику, щоб створити умови для забезпечення достатнього рівня стабільності та можливості прискореного розвитку економіки, ефективної політики зайнятості, зростання заробітної плати та доходів населення, підтримки малого і середнього бізнесу та реалізації програм розвитку регіонів.

У проекті державної програми на 2008 рік у сфері соціального партнерства передбачено необхідність підвищення ролі організацій роботодавців, профспілкових об’єднань у формуванні державної політики, забезпечення постійного громадського контролю за виконанням програм розвитку національної економіки.

Очікують, що «результатом прийняття програми буде забезпечення зростання ВВП за підсумками 2008 року на рівні 7,2 відсотка, поміркованої інфляції (106,8 відсотка), підвищення добробуту населення, реальне зростання заробітної плати на 17 відсотків».

Економічна політика держави у 2008 році, зокрема, полягатиме у створенні сприятливих умов для ведення бізнесу, стимулювання інвестиційно-інноваційного напряму реформ, регулювання банківської діяльності, митних правил, заробітної плати, розвитку трудового потенціалу країни, соціального захисту населення, контролю за діяльністю монополістичних об’єднань та недопущення необґрунтованого підвищення цін тощо.

Кабінет Міністрів вважає за необхідне забезпечити прогнозованість економічної і соціальної політики для життєдіяльності громадян та бізнес-середовища, єдність між макроекономічною, галузевою та регіональною політикою, баланс внутрішньої та зовнішньої політики. Відповідно до визначених цілей будуть формуватися пріоритети розвитку в різних сферах економіки.

Передбачено, що фінансування державної програми здійснюватиметься за рахунок державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, міжнародних організацій та інвесторів.

Інформаційне управління Верховної Ради України.