На запитання «Голосу України» відповідає професор, президент університету «Україна», народний депутат СРСР Петро ТАЛАНЧУК.

1. Як ви оцінюєте нинішню політичну ситуацію?

2. Хто, на вашу думку, переможе на дочасних парламентських виборах?

3. Чи буде сформована коаліція у парламенті шостого скликання?

4. Що очікує Україну, якщо парламент шостого скликання так і не запрацює?

1. Політична ситуація нестабільна. На моє переконання, за всі роки незалежності держава ніколи не була такою слабкою і байдужою до людей, як нині. І річ зовсім не в тому, хто і яку посаду обіймає. Посади приходять і йдуть. А залишається пам’ять і результати роботи.

Переконаний, що Україні вочевидь не щастить з керманичами. Починаючи з Леоніда Кравчука, який був «ніяким» президентом, і закінчуючи Леонідом Кучмою, котрий «дав добро» фінансовим пірамідам і породив олігархічні клани, які розривають країну на шматки задля своїх власних інтересів.

На жаль, і «помаранчева», і «регіональна» влада, навіть і обіцяючи напередодні виборів золоті гори, реально не дбають про інтереси народу. Наприклад, ми вже кілька разів зверталися до Кабінету Міністрів з пропозицією створити державну програму підготовки фахівців з вищою освітою з числа інвалідів і соціально незахищених осіб. А віз і нині там. Перший віце-прем’єр Микола Азаров привселюдно (і це прозвучало в ефірі Національної радіокомпанії) обіцяв «вжити заходів». Але зрештою ми отримали від профільного віце-прем’єра Дмитра Табачника чергову відписку (№5661/0/2-07 від 27.08.2007 р.): «Законодавством не передбачено...»

Якщо держава не дбає про знедолені верстви населення, то хто ж допоможе цим людям? У нашому університеті напрацьовано унікальні методики роботи зі студентами, що мають особливі потреби, але, схоже на те, що наших вождів це не дуже цікавить...

2. В університеті «Україна» створено Центр політичних комунікацій та прогнозування на чолі з доктором політичних наук Валерієм Бебиком. Цей центр, залучаючи фахівців і студентів з усіх регіонів України, регулярно проводить всеукраїнські опитування громадської думки.

За даними наших науковців, швидше за все пройдуть Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна — Народна самооборона», Комуністична партія і Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Враховуючи голоси тих, хто ще не визначився, до парламенту ще можуть потрапити Блок Володимира Литвина і Соціалістична партія. Отже, почекаємо, коли визначаться всі, хто братиме участь у голосуванні.

3. Напевно, що якась коаліція таки буде. Логіка сучасного політичного розвитку України потребує пошуків компромісів. Пересічним громадянам не так цікавий колір коаліції, як ефективність роботи державних інституцій. Якщо цього немає, страждає економіка, соціальна сфера і, звичайно, система освіти. А без достатнього розвитку останньої годі й сподіватися на достойне місце у світовому товаристві, що невпинно глобалізується.

4. Верховна Рада повинна працювати. Так само, як Президент, уряд, Конституційний Суд, прокуратура та інші важливі елементи держави. Головна функція парламенту — написання законів, контроль за їх виконанням та пошуки джерел фінансування. Зрозуміло, що водночас парламент є й виразником інтересів різних соціальних груп, територій тощо. Але головне — щоб народні обранці відчували свою відповідальність перед народом, який їх делегував.

Гадаю, майбутні народні обранці повинні відкинути емоції й пам’ятати: якщо вони хочуть представляти український народ у парламенті, то повинні дбати лише про інтереси народу, а не видавати свої особисті амбіції за голос цього народу!