Хто не знайшов себе у списках, той не зможе проголосувати

Учора був останній день, коли можна було оскаржити неточності у списках виборців і внести до них зміни. До окружних виборчкомів уже надійшли дані про тих, хто виїхав за межі України, і тих, стосовно кого немає інформації про повернення на територію держави. Від сьогодні також неможливо внести зміни до списків виборців на закордонних виборчих дільницях.

***

Рада Європи закликає нас забезпечити демократичне волевиявлення громадян у місцях позбавлення волі, щоб під час голосування засуджені не відчували тиску з боку адміністрації цих закладів. Про це заявив представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсен.

— На цих виборах мають дотримуватися високих стандартів, щоб засуджені не голосували на знак протесту до системи, яка не дає їм права на власну думку, — наголосив він.

У свою чергу заступник голови держдепартаменту з питань виконання покарань Наталія Калашник запевнила, що голосування в установах пенітенціарної системи відбудеться чесно і прозоро. Вона каже, що 30 вересня ці заклади будуть відкриті для спостерігачів.

***

Соціалістична партія незалежно від результатів дострокових парламентських виборів оскаржуватиме їх. Про це заявив лідер Соцпартії, Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз.

— Ми будемо звертатися в суди, — сказав він. — Це необхідно у зв’язку з тією кількістю порушень, що були на попередніх виборах і є тепер.

***

У ніч з вівторка на середу політична реклама на бігбордах усіх політичних партій, крім Партії регіонів, на об’їзній дорозі на Полтаву, на Донецькому шосе, а також у Павлограді була заклеєна білим папером. Про це повідомив керівник обласної організації «Наша Україна» Віктор Гнаєвий. За його словами, це збіглося з візитом лідера Партії регіонів, прем’єра Віктора Януковича в Дніпропетровськ і Павлоград. У такий спосіб, на думку представника «НУ», дніпропетровські регіонали намагаються довести своєму лідеру, що в області присутні лише вони. Віктор Гнаєвий також прогнозує масові фальсифікації. Уже нині, за його словами, штаб «НУ—НС» виявив 16 тисяч повних і 18 тисяч часткових двійників. Відповідно до законодавства Блок «НУ—НС» подав звернення в окружні виборчі комісії.

***

БЮТ підтримуватиме єдину кандидатуру від демократичних сил на майбутніх президентських виборах у разі формування демократичної коаліції з «Нашою Україною». Про це лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила в Луцьку.

— Якщо в парламенті знову буде створено широку коаліцію, в яку буде залучено «Нашу Україну» і Партію регіонів, то, безумовно, наша команда братиме участь у президентських виборах, — сказала вона.

Політична лідерка також наголосила, що для БЮТ не має значення, яка форма правління буде в Україні, головне, щоб був правильно побудований баланс влади та щоб вона була підконтрольна. Усе це має існувати в системі наявності справжнього правосуддя.

***

Радник голови Харківської облдержадміністрації Олександр Протас підтвердив велику кількість помилок у списках виборців Харківщини і навів факти нових порушень.

— Служба безпеки України цілком правильно вчинила, порушивши кримінальну справу за фактами несанкціонованого втручання у списки виборців, — заявив Олександр Протас. — Наявність будинків-фантомів з «мертвими» душами, двійників, цілих вулиць старожилів віком понад 107 років, прописка по 5—6 зайвих людей у будинках приватного сектору, «проживання» в одній кімнаті 48 осіб, 30 тисяч адресатів, які повторюються в різних округах, запрошення голосувати людей, яких немає, — все це дає підстави говорити про масштаби фальсифікацій, які готуються.

Олександр Протас також продемонстрував зняті на камеру в Харкові факти порушень.

***

Комуністична партія України відстоюватиме свою позицію щодо необхідності формування Єдиного економічного простору з РФ, Білоруссю та Казахстаном. Про це заявив кандидат у народні депутати від КПУ Олександр Голуб.

На його думку, Україна, щоб вступити до Європейського союзу, має бути економічно розвиненою, а сприяти цьому може лише створення ЄЕП. Олександр Голуб зазначив, що КПУ відстоюватиме свою позицію стосовно необхідності формування ЄЕП, виходячи «із проукраїнських, прагматичних міркувань. Росія — це ринок збуту наших товарів, і не використати це, обумовивши певні правила гри, було б недоречно, вважає він.

Потрібно обнародувати, які в країні є природні копалини і кому вони належать

Володимир Литвин вважає за необхідне після позачергових виборів до Верховної Ради опублікувати перелік нафтових і газових родовищ із прізвищами їхніх власників. Про це він сказав на зустрічі з виборцями в місті Сторожинець Чернівецької області.

На його думку, нафта і газ повинні перебувати в державній власності. Лідер Блоку Литвина уточнив, що газ національного видобутку має використовуватися для потреб населення в житлово-комунальному господарстві. В. Литвин вважає, що таким чином можна стабілізувати ціни на житлово-комунальні послуги.

Володимир Литвин також вважає, що в державній власності повинні перебувати хлібозаводи і спиртозаводи. «Треба домогтися реальної монополії на виробництво алкоголю», — наголосив В. Литвин.