«А я б не зважився...»

Доктор мистецтвознавства, віце-президент Академії мистецтв України, лауреат Державної премії, заслужений діяч науки й таке інше Ігор Дмитрович Безгін на початку своєї культуртрегерської кар’єри працював директором одразу трьох театрів — академічного імені Івана Франка, Театру юного глядача і Республіканського театру ляльок.

Це за його директорування у спектаклях головного театру української драми брали участь різні всесоюзні знаменитості з Москви — забезпечували аншлаг, що було похитнувся. Придумав і здійснив молодий керівник й інші, як тепер сказали б, піарівські ходи, котрі залучали в театральні зали публіку. При ньому ТЮГ одержав щойно засновану премію імені Ленінського комсомолу.

Не пропускав директор можливості повчитися на семінарах і в майстер-класах. Їздив, дивився, мотав на вус. Повертався до Києва сповнений ідей і вражень. Ось одне з них.

...Корифей сцени, головний режисер Малого театру Борис Іванович Равенських розсадив навколо столу посланців із провінції. По черзі вони піднімалися і представлялися. Звичайна процедура, що супроводжує знайомство викладача із семінаристами і зав’язці цікавої для всіх розмови. Настала черга художнього керівника Житомирського обласного театру, людини в мистецтві не випадкової.

Усе йшло нормально, поки худрук не назвав своє прізвище.

— Як, як? — Равенських приставив долоню до вуха.

— Станіславський... Микола Дмитрович...

— Ну, ну... — Майстер переконався, що йому не почулося. — А я б не зважився...

Яків МАХЛІН.

Ген вірності

Невеличкі зміни, внесені в мозок самця, можуть перетворити завзятих бабіїв на вірних чоловіків, з’ясували американські нейробіологи. Дослідження, проведені на польових мишах, показали, що всього-на-всього один ген здатний неабияк вплинути на соціальне поводження тварин усередині одного виду. Все почалося з відкриття, що, виявляється, є різниця між луговими полівками та їхніми родичами, що живуть у преріях. Перші відомі своїм проміскуітетом, а другі схильні до моногамії.

З’ясувалося, що мозок добропорядних мишей із прерій більш сприйнятний до приємних відчуттів завдяки великій кількості рецепторів гормону вазопрессіну. А в легковажних лугових полівок цих рецепторів значно менше. Вирішивши з’ясувати, чи не тому вони такі нерозбірливі у зв’язках, учені перенесли в їх мозок ген, відповідальний за рецептори вазопрессіну, витягнутий у родичів, що живуть у преріях. Результат перевершив усі сподівання: екс-донжуани перестали спаровуватися з усіма самками підряд і виявили прихильність лише до однієї-єдиної. Знаючи, що структури, відповідальні за приємні відчуття, розташовані в польових мишей і людини в тій само ділянці мозку, можна припустити: на сексуальну поведінку чоловіків впливають ті самі нейробіологічні причини. Однак мова йде поки що лише про мишей, тож про створення засобу від чоловічої невірності говорити передчасно.