У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи знаходиться на розгляді проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо пожежної безпеки).

Однією з найважливіших проблем в державі є зміцнення протипожежного захисту об’єктів і населених пунктів у сільській місцевості, де щороку реєструється близько 18 тис. пожеж, що становить 32,6% від загальної їх кількості. Гасіння тут ускладнюється значною віддаленістю підрозділів державної пожежної охорони та низьким рівнем технічної оснащеності протипожежних формувань сільськогосподарських об’єктів. За 11 місяців 2006 року на селі в Україні виникло 14,6 тис. пожеж, прямі збитки від яких становлять 57,3 млн. гривень.

Занепокоєння викликає й кількість загиблих громадян. У 2005 році під час пожеж у сільській місцевості загинуло більш як 2 тисячі чоловік, а протягом останніх 5 років кількість загиблих перевищує 8,8 тис. осіб, з них 340 дітей.

До реформування аграрного сектору економіки для забезпечення пожежної безпеки в сільській місцевості на базі колективних сільськогосподарських підприємств функціонувало майже 9 тисяч підрозділів сільських пожежних команд. Станом на вересень 2006 року реальна кількість чинних підрозділів місцевої пожежної охорони становила 1030, на балансі яких перебувало 1225 одиниць пожежної техніки, котра вичерпала свій моторесурс. Відсутність належного фінансування породжує непоодинокі випадки, коли на збанкрутілих підприємствах залишаються пожежні команди, а сільські ради відмовляються приймати їх на свій баланс за відсутності коштів. Мінімальна кількість підрозділів місцевої пожежної охорони, яку ще необхідно створити в Україні для забезпечення пожежної безпеки у сільській місцевості, — майже 2290 підрозділів.

Запропонований народними депутатами О. Ковтуненком, О. Зацем та О. Дардою документ передбачає законодавче забезпечення достатніх умов для створення органами місцевого самоврядування підрозділів місцевої пожежної охорони та їх надійне фінансове утримання. Зокрема закон «Про пожежну безпеку» пропонується доповнити частинами, в яких зазначається, що збір на утримання місцевої пожежної охорони сплачується до місцевого бюджету відповідно до Закону «Про систему оподаткування», а контроль за повнотою, правильністю та своєчасністю сплати збору до бюджету здійснюють місцеві податкові служби.

Інформаційне управління Верховної Ради України.