Майдан відкритий для кожного

Окружний адміністративний суд Києва, не задовольнивши позов Київської міської держадміністрації, відмовився обмежити проведення масових акцій на Майдані незалежності та на інших центральних площах Києва з 24 по 30 вересня. Про це після засідання суду повідомила Людмила Шемелінець, яка представляла відповідача —міські організації Партії регіонів і Союзу молоді регіонів. За її словами, суд ухвалив таке рішення, тому що в період виборчої кампанії політичним партіям і блокам дозволяється проводити масові заходи з метою здійснення агітації будь-якими формами та методами, не забороненими законодавством.

...

Учора Національний демократичний інститут (США) повідомив про приїзд міжнародної делегації спостерігачів на позачергові парламентські вибори в Україні. Делегацію із 30 спостерігачів очолюють Абнер Міква, колишній член Конгресу США, радник Білого дому та головний суддя Апеляційного суду США, а також Александр Лонголіус, колишній Президент Берлінського парламенту. Під час перебування у Києві міжнародна делегація спостерігачів зустрінеться з представниками українського уряду та виборчих установ, політичних партій, громадянського суспільства, мас-медіа та міжнародної спільноти. Делегати НДІ будуть направлені по областях України для спостереження за виборами. З метою оцінки виборчого середовища кожна група спостерігачів зустрінеться з представниками виборчих комісій, політичних партій, представниками ЗМІ та місцевими довготерміновими спостерігачами. В день виборів спостерігачі делегації НДІ відвідають виборчі дільниці та спостерігатимуть за підрахунком голосів у регіонах. Потім члени делегації знову зберуться в Києві для обговорення та написання попередньої заяви НДІ.

...

Прес-служба Парламентської асамблеї Ради Європи повідомила, що до делегації, яка спостерігатиме за виборами до Верховної Ради, увійдуть 27 спостерігачів, котрі, окрім ПАРЄ, представлятимуть Організацію з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентську асамблею НАТО, Європейський парламент і Бюро з демократичних інститутів і прав людини. Члени делегації мають намір провести зустрічі з представниками різних політичних сил, ЦВК, неурядових організацій і медіа, після чого вони роз’їдуться в різні регіони України для спостереження за виборами в день голосування. «Делегація спостерігачів відвідала Україну на початку вересня і дійшла висновку, що проведення виборів відповідно до критеріїв Ради Європи є дуже важливим для довіри до цієї країни як до демократичної нації», — сказано в повідомленні прес-служби.

...

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, виступаючи на мітингу в Кременчуці (Полтавська область), звинуватив політичних опонентів у підкупі виборців. «Ще гірше, що у нас є інформація, що вони за кожен голос платять гроші», — сказав він та закликав виборців голосувати відповідно до своїх політичних переконань і не піддаватися підкупу. «Я хочу звернутися до цих людей, щоб вони пам’ятали, що їх купують разом з їхнім майбутнім, майбутнім їхніх дітей. Вони продають душу дияволові», — сказав В. Янукович. В той же час учора заступник міністра внутрішніх справ Василь Фатхутдінов повідомив, що його відомство не задокументувало жодної спроби підкупу громадян у ході передвиборчої кампанії.

...

Суд визнав недостовірною і такою, що носить наклепницький характер, інформацію, яку поширила кандидат у народні депутати від Партії регіонів Інна Богословська на прес-конференції 18 вересня. Про це йдеться в ухваленому вчора рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва за позовом кандидатів у народні депутати від БЮТ Тимошенко, Турчинова, Швеця і Яценка до Богословської про визнання її дій неправомірними. За словами представника БЮТ у суді Володимира Пилипенка, суд погодився з позицією Юлії Тимошенко і Олександра Турчинова і встановив, що поширення відомостей, яке відбулося під час прес-конференції 18 вересня, було здійснено Інною Богословською без перевірки правдивості тієї інформації, яку вона проголошувала, і встановлено, що інформація, яку поширила Богословська про кандидатів у народні депутати, є недостовірною і носить наклепницький характер. Також суд встановив, що на момент проведення Богословською прес-конференції у неї не було жодних об’єктивних доказів, які давали б право проголошувати такі відомості.

Позачергові перегони до парламенту — змагання за право власності на землю

Володимир Литвин вважає позачергові вибори до Верховної Ради змаганнями за право власності на землю. Про це він сказав на зустрічі з виборцями міста Малин Житомирської області. «Коли говорять, що таке тридцяте число — продовження чи непродовження політичної реформи, стосунки, які будуть між партіями, між Україною та Росією чи Європою. Насправді, головне питання, яке буде вирішуватися — чи залишиться в людей земля», — наголосив В. Литвин.

Сам лідер Блоку Литвина вважає, що земля не може стати предметом купівлі-продажу. «Я кричав і буду кричати, говорив і буду говорити, звертався і буду звертатись: не можна допустити, щоб у людей забрали землю. Якщо все залишиться без змін, то я вам заявляю відповідально: за першу половину 2008 року землі в людей не буде», — сказав В. Литвин.

На його думку, земля свідомо не засівається і не обробляється, щоб показати, що вона нікому не потрібна. Окрім того, продовження мораторію на продаж землі та відсутність рішень на підтримку села створюють тіньові умови для скупки землі невеликою групою людей.

Володимир Литвин також відзначив, що купівлею українських земель цікавляться іноземці. «Сьогодні вже колами ходять навколо України іноземці і чекають виконання обіцянок щодо них, щоб земля була предметом купівлі-продажу», — зазначив В. Литвин.

Лідер Блоку Литвина переконаний, що зарадити цій ситуації можна, прийнявши рішення про заборону продажу землі. «Я стояв і буду стояти на тому, що потрібно прийняти одне рішення і воно буде прийнято — земля ніколи не буде продаватися», — підкреслив В. Литвин. Він вважає, що для тих, хто хотів би продати свої земельні паї, необхідно створити земельний банк.