Посіяли менше — зберуть більше

Хоча на Тернопільщині, навчені гірким торішнім досвідом з реалізацією солодких кристалів, посіяли коренів на 13 тисяч гектарів менше, цукру сподіваються взяти більше. Орієнтир — 240 тисяч тонн. Це на три тисячі більше, ніж торік.

Тепер цукроварні дедалі більше площ засівають самі. Приклад показують ВАТ «Чортківський цукровий завод» і створене ним сільгосппідприємство «Агрополіс». Таку само практику застосовує і Кременецький цукровий завод. Ці два підприємства (всього в області вісім цукроварень) вже розпочали переробку солодких коренів. На орендованих площах вони застосовують передові технології, потужну техніку, а головне — кошти використовуються цілеспрямовано. З кожним роком скорочуються посіви в індивідуальних селянських господарствах. Нині, за словами головного інспектора обласного управління агропромислового розвитку Миколи Білоруса, в області щонайменше 100 тисяч тонн нереалізованого цукру торішнього врожаю.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Не садять сади й виноградники

Цього року кримські сільгосппідприємства всіх форм власності планували засадити майже 2,5 тисячі гектарів: близько тисячі гектарів садів і понад 1,5 тисячі — виноградників. Але впорали лише 75 відсотків намічених обсягів. Жодного гектара із запланованих не було закладено в Білогірському, Ленінському і Первомайському районах. Лише трохи більш як 20 відсотків від належного сьогодні посаджено в Бахчисарайському, Нижньогірському і Роздольненському районах.

Якщо такими темпами триватиме відродження, справа ця розтягнеться на десятиліття, констатують спеціалісти. Вони з ностальгією згадують кінець вісімдесятих — початок дев’яностих, коли сади росли на 77 тисячах гектарів, а виноградники — на 75 тисячах. Господарства півострова тоді одержували в середньому понад 80 центнерів з гектара фруктів і 63 — винограду.

Відтоді площі скоротилися більш як удвічі, валове виробництво винограду зменшилося на третину, а фруктів —майже наполовину. Водночас обсяги розкорчовування садів і виноградників перевищили обсяги посадок аж у п’ять разів.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.