Новий молочний комплекс, який відкрився у Великій Ведмедиці, що у Шепетівському районі Хмельниччини, дивує тепер багатьох. Коли в напівзруйнованих приміщеннях розпочалися будівельні роботи, мало хто із сільського люду вірив, що споруда так швидко постане. Акуратний, із заасфальтованими доріжками, клумбами і живописними полянками зі скульптурами комплекс нагадує швидше розважальний заклад, ніж ферму. Усе це стараннями колективу вдалось зробити лише за чотири місяці. Щодня тут працювало дві зміни у кількасот чоловік і ще одна нічна у півтори сотні будівельників. Таких темпів район не знав давно.

Ще одна новинка і для району, і для області — технічне оснащення ферми. Все тут зроблено за останньою «коров’ячою» модою: окремий зал для доїння худоби, практично повна автоматизація всього процесу, комфортні умови і для тварин, і для людей, котрі їх доглядають. Комплекс розрахований на 800 голів дійного стада, а доглядатимуть за ним лише 12 осіб. Така висока продуктивність праці дає змогу встановити і відповідну зарплату — від двох до п’яти тисяч гривень у недалекій перспективі. У перспективі тому, що комплекс лише починає набирати обертів. Адже, хоч як важко було провести всі будівельні роботи, це виявилось найпростішим завданням. Куди складніше укомплектувати молочне стадо. Селянам не треба розповідати: для того, щоб отримати добру дійну корову, потрібні не місяці — роки.

У Великій Ведмедиці старше покоління добре пам’ятає ті часи, коли на цьому самому місці діяв справді потужний молочно-товарний комплекс. Тамара Бойчук, котра 33 роки відпрацювала на фермі, пригадує, як шість доярок доглядали 400 корів. Півтори тисячі голів було на відгодівлі, а молодняку — й не перелічити, розказує жінка. Тоді Ведмедівка теж могла похвалитись передовими на той час молочними технологіями. Але все це, на жаль, давно минулось.

Останніми роками від потужного господарства залишились тільки рештки. Кілька десятків корів на фермі — от і все, що перепало у спадок новим господарям від колишнього молока. Тому й мало хто вірив, що буквально за кілька місяців все можна не тільки повернути, а ще й підняти на щабель вище. Однак «Сварог» свою марку потужного, а головне порядного виробника тримає. В корпорації відмовились від будь-якої спеціалізації, ведуть своє господарство комплексно, а звідси — і безпрограшно, прибутково.

— Сьогодні ми почуваємося комфортно, тому що є нормальна ціна на зерно. Приносять прибутки інші культури. Але в селі не може бути невигідним тваринництво. Спостерігаючи за ситуацією, коли виробники вкладають гроші в молокопереробні підприємства, забуваючи про сировинну базу, ми вирішили освоїти саме цей молочний напрям, —поділився своїми планами керівник корпорації Андрій Гордійчук. — Коли буде сировина, то збудувати переробні комплекси зовсім неважко. А в тому, що молоко у «Сварога» буде, можна не сумніватись. Нині тут активно працюють над тим, щоб заповнити новенькі ферми новоселами — гарним продуктивним стадом. Паралельно ведеться робота з реконструкції ще одного, потужнішого комплексу. У селі Вишневому вже викуплено в людей майнові паї, взято в оренду землю. Разом із відкриттям комплексу у Великій Ведмедиці тут розпочали реконструкцію старих приміщень. Сподіваються до початку квітня відкрити ще потужнішу ферму на 1200 голів.

У день відкриття нового комплексу до Великої Ведмедівки були запрошені не тільки аграрії з області, а й представники переробної промисловості, науковці, політики (на знімку). На власні очі вони могли пересвідчитися, що дуже скоро Ведмедівка, як і низка інших ферм «Сварога», дасть не просто молоко, а сировину вищого ґатунку. Насамперед її планують використовувати на виготовлення сертифікованих дитячих молочних продуктів. Таких, що і вдома смачно і корисно їсти, і за кордон не соромно повезти на продаж. Уже тепер за середніх закупівельних цін на молоко трохи вище півтори гривні «Сварогу» пропонують не менш як 2,5 гривні за літр. Але навіть за таких вигідних умов вони не поспішають укладати договори: вкладені в господарство гроші повинні повернутись сторицею. Адже це не тільки прибутки корпорації. Це нові робочі місця і добрий заробіток для селян. Це перспектива подальшого розвитку підприємства. Це надія на те, що у землі з’явився нарешті справді дбайливий господар.

Хмельницька область.

Фото Олександра ПРОКОПЕНКА.