Останнім часом в єврорегіонах «Буг» та «Дніпро» спостерігаються позитивні тенденції в зовнішньоекономічній діяльності областей України, збільшення кількості спільних підприємств та обсягів інвестицій, створення нових робочих місць за результатами реалізації транскордонних проектів. Такого висновку дійшов Комітет Верховної Ради у закордонних справах, проаналізувавши їхню діяльність.

Нагадаємо, єврорегіон «Буг» створено 1999 року. До його складу входять Волинська область, Хелмське, Люблінське, Тарнобжезьке, Замостьське, Білопідляське воєводства Республіки Польща та Брестська область Республіки Білорусь. До складу єврорегіону «Дніпро», створеного 2003-го, входять Чернігівська, Брянська (Російська Федерація) та Гомельська (Республіка Білорусь) області.

На думку членів комітету, до позитиву, зокрема, можна віднести реалізацію низки проектів та програм, спрямованих на розбудову кордону та створення прикордонної інфраструктури, охорону навколишнього середовища, розвиток місцевого самоврядування в єврорегіоні «Буг». Серед найвагоміших проектів є спорудження другого мостового переходу через річку Західний Буг у районі міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин—Дорогуськ», відкриття першої черги пункту пропуску через державний кордон України для міжнародного автомобільного сполучення «Ягодин», а також запровадження практики спільного митного і прикордонного контролю на кордонному переході «Устилуг — Зосін» тощо.

Однак, попри позитивні тенденції, переконані члени комітету, темпи розвитку транскордонного співробітництва та рівень участі в ньому регіонів є недостатніми. Ефективність та функціонування єврорегіонів необхідно підвищувати, зокрема, через вдосконалення організаційної та інституційної складової їх діяльності. Крім того, необхідно вдосконалити структури робочих органів, організувати систематичну роботу з фахової підготовки кадрів керівних органів, а також залучити до діяльності єврорегіонів громадські організації прикордонних територій.

Інформаційне управління Верховної Ради.