Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 10-й тур.

«Нафтовик-Укрнафта» — «Металург» (Донецьк). 2:2. 4 500 глядачів. Голи: Дедечко, 17, Птачик, 59 — Мендоса, 13, Косирін, 40.

«Закарпаття» — «Кривбас». 2:3. 5 200. Козоріз, 25, Бундаш, 65 (п) — Бюлюкбаші, 35 (п), Сачко, 45, Мотуз, 77.

«Ворскла» — «Карпати». 0:0. 5 000.

«Зоря» — «Харків». 2:1. 14 500. Луценко, 8, Конюшенко, 17 — Березовчук, 90+3.

«Таврія» — «Динамо». 1:4. 16 000. Гуменюк, 47 — Мілевський, 42, Рінкон, 48, 60 (п), Шацьких, 66.

«Шахтар» — «Дніпро». 4:1. 24 700. Рац, 48, Брандау, 52 (п), 76, Гладкий, 70 — Воробей, 20.

«Металіст» — «Металург» (Запоріжжя). 2:1. 5 200. Девич, 64 (п), Бордіян, 74 — Челядзинський, 49.

«Арсенал» — «Чорноморець». 1:2. 4 500. Закарлюка, 70 (п) — Коритько, 28, 82 (п). Вилучено Романчука («Арсенал», 89, нецензурна лайка на адресу арбітра).

Бомбардири: Косирін («Металург» Д) — 9 м’ячів, Гладкий («Шахтар») — 8, Назаренко («Дніпро») — 6.

Починати огляд, зрозуміло, треба з головної події — матчу в Донецьку, де зустрічалися лідери. Перший тайм подарував нам гостру й захопливу суперечку. «Дніпро» навіть мав маленьку перевагу. І не тому, що колишній донецький символ Андрій Воробей ефектно забив своїй попередній команді, а тому, що дніпропетровці трохи більше володіли м’ячем, були активніші.

Та після перерви все, як кажуть, повернулося сто вісімдесят градусів. Звичайно, істотно вплинуло на хід поєдинку те, що «Шахтареві» одразу вдалося встановити рівновагу. І надалі «гірники» діяли злагоджено, потужно, переконливо. А гра «Дніпра» на очах розвалювалася, мов піщаний будиночок. І після третього пропущеного м’яча втомлені гості фактично викинули білого прапора...

Київське «Динамо» після невдачі на старті Ліги чемпіонів повернулося додому, зрозуміло, не в найліпшому настрої. Про зміну на тренерському містку ми вже повідомляли. Заяви про відставку написали не лише Анатолій Дем’яненко, а і його асистенти — Олег Лужний, Валерій Зуєв та Віктор Чанов.

Проте лише Зуєв не з’явився в Сімферополі на матчі з «Таврією». Його у тренерському штабі, котрий, нагадаємо, тепер очолює Йожеф Сабо, замінив уродженець Закарпаття Василь Рац. Для молодого покоління вболівальників, либонь, варто розповісти, що заслужений майстер спорту Рац у минулому — блискучий півоборонець київського «Динамо» і збірної країни, володар європейського Кубка кубків (1986 рік), віце-чемпіон Європи (1988), чемпіон колишнього Союзу (1985, 1986, 1990).

Уже давно Василь Карлович мешкає в Будапешті. Там у першій половині 90-х років минулого сторіччя він трохи грав за «Ференцварош», затим входив до тренерського штабу цього легендарного клубу. Останніми роками від футболу відійшов, переймався справами своєї фірми. Однак має тренерську ліцензію європейського зразка, котру отримав, пройшовши спецкурс у Києві.

Ще одна інформація з табору синьо-білих. Як відомо, їхній форвард Ісмаель Бангура зазнав травми в поєдинку Ліги чемпіонів проти «Роми». Гвінеєць упав наприкінці першого тайму, тримаючись руками за бік. Після надання медичної допомоги він на кілька хвилин повернувся на поле. Але під час перерви його замінили.

А вже в Києві після ретельного медобстеження з’ясувалося, що в Бангури перелом підреберного хряща. Форвард одразу розпочав курс лікування і відновлення. Коли він повернеться в лави команди? Медики сподіваються, що це станеться, можливо, за кілька тижнів.

Отакі зміни і події відбулися в чемпіонському клубі, на якого чекав матч чемпіонату в Сімферополі. Там досить упевненою грою і надпереконливою перемогою динамівці трохи розвіяли побоювання своїх прихильників. Але не треба бути наївними. В один момент докорінні зміни відбуваються лише в кіно і казках. Звісно, потрібні час і величезні зусилля багатьох, щоб «Динамо» по-справжньому перебудувалося і вийшло на рівень потужної гри, котрої від нього чекають мільйони прихильників.