Це ще раз засвідчив Всеукраїнський фестиваль козацької пісні «Байда», що вшосте відбувся минулих вихідних на Тернопільщині. Погода видалася по-літньому теплою і лагідною. Обласний центр буквально розцвів вишиванками, характерними для різних регіонів України. Козацькі строї, зброя, давно забуті музичні інструменти... Два дні місто дзвеніло піснями, потішалося танцями і розвагами. Сюди прибули колективи з різних куточків України: Полтави, Вінниці, Харкова, Сумщини, Криму, Одеси, Луцька, Івано-Франківська... Григорій Лагойдюк приїхав із Франції. Народився він в Австрії у таборі для переміщених осіб, згодом батьки, вихідці з Івано-Франківщини, переїхали до Франції. Нині пан Григорій живе у місті Шальті, 35 років керує там козацьким запорізьким балетом, який має успіх у французів. Радо приймають його балет і в Україні, де він часто гастролює. Григорій Лагойдюк першим серед іноземців удостоївся звання народного артиста України і заслуженого діяча культури. Двох своїх доньок також виховав в українському дусі, одна з них кілька років жила в Україні, закінчила тут вуз.

Козацькі традиції живі й у родині одного з наймолодших учасників фестивалю Максимка Конверцева з Кам’янки на Черкащині. Його дідусь Віктор Кужель — отаман-полковник Чигиринського полку, мама Ніна Вікторівна подала документи для вступу в «Берегиню». «Ми ходимо по тій землі, де гриміло козацтво, — каже вона, — досі живимося його духом. З дитинства перейнявся ним і Максимко. Співати він почав з чотирьох років, вже був лауреатом фестивалів у Києві, Львові». У Тернополі семирічний хлопчик за виконання авторської пісні посів третє місце.

Б’ється козацьке серце і на Тернопільщині. Звідси походять засновник Запорозької Січі Дмитро Байда-Вишневецький, козацькі старшини Северин Наливайко, Павло Морозенко, на цій землі відбувалися історичні битви під Зборовом і Збаражем. До речі, на місці Зборівської битви буде встановлено пам’ятник козацтву. Тож не дивно, що козацькі традиції тут оберігають, прищеплюють змалку дітям. Одразу двома дитячими фольклорними колективами керує Михайло Полюга. «Колодіївські забави» знають і в Україні, і за кордоном, у них 87 нагород. А гурт «Ходаки» створено лише 1,5 місяця тому, але якби ви чули, як натхненно співають діти, бачили, які у них строї, які старовинні інструменти ожили у їхніх руках! До речі, вони вже встигли побувати на гастролях у Німеччині.

Гран-прі фестивалю здобув народний хор «Славутич» з міста Комсомольська на Полтавщині, перше місце у жіночого вокального тріо «Пісенне джерело» з міста Кролевця на Сумщині. Лариса Овчар, Ніна Патлах, Олена Копейченко разом співають уже п’ятнадцять років, були лауреатами багатьох фестивалів. Президент України Віктор Ющенко, котрий вже вдруге взяв участь у «Байді», привітав учасників фестивалю. Особливо радий був бачити серед його лауреатів своїх земляків.

Верховний отаман українського козацтва Ігор Вардинець розповів, що козацька старшина нещодавно повернулася з Одеси, де виступала проти встановлення пам’ятника нищительці українського козацтва Катерині ІІ. А в Тернополі відбулася велика рада козацтва. Серед інших вона прийняла рішення просити Президента України гетьмана Віктора Ющенка надати фестивалю «Байда» статус державного і назавжди приписати його на Тернопільщині.

Тернопільська область.

На знімку: чиї вуса довші? Козаки народні артисти України Григорій Лагойдюк з Франції (зліва) і В’ячеслав Хім’як з Тернополя.