Робочий візит Голови Верховної Ради Олександра Мороза на Чернігівщину був насичений зустрічами з представниками місцевого самоврядування, простими людьми, молоддю. У Прилуках глава українського парламенту взяв участь у відкритті першого пам’ятника Тарасу Шевченку як художнику. У Ніжині він відвідав один з найдавніших вищих навчальних закладів України — Ніжинський державний педагогічний університет імені М. Гоголя, у місті на Десні подарував ікону ХVІІІ століття Свято-Троїцькому собору (на знімку).

— Краще те, що ліпше для людей, — так прокоментував журналістам досвід організації системи білоруської влади Голова Верховної Ради Олександр Мороз у Чернігові. — Те, що є в Білорусі, народу подобається і дає ефект. Але це пов’язано, швидше за все, з особистістю їхнього президента. Ми не можемо ставити суб’єктивний чинник провідним під час визначення стабільності й розвитку держави.

На його думку, успіх у державі гарантується за будь-якого політичного розкладу, будь-яких персоналіях зверхників, якщо будуть чітко розподілені роль і статус органів влади, місцевого самоврядування. Орієнтир на «доброго царя» зазвичай завершується репресіями, всілякими таборами.

Голова Верховної Ради висловив занепокоєння підготовкою сценарію, згідно з яким вибори можуть бути визнані такими, що не відбулися.

— Саме тому ми провели засідання Верховної Ради 4 і 20 вересня, щоб ні у кого не було спокуси казати, що її немає, — сказав О. Мороз. — Це не дозволить нашим опонентам мати право заявляти, що новий парламент не створено, а старого нема, а тому, мовляв, єдиним легітимним органом у державі є лише Президент, розширені повноваження якого планується закріпити в Конституції, ухваленій на референдумі. Нинішню Верховну Раду не вдасться визнати неправочинною. А тому вона діятиме, якщо виникнуть проблеми з обранням нових депутатів.

Глава єдиного законодавчого органу також стурбований розгортанням провокаційної діяльності деяких політичних сил на Сході та Півдні держави.

— У багатьох місцях через маніпуляції в дільничних комісіях, — заявив він, — намагаються зробити так, щоб вибори вважалися такими, що не відбулися. А це означатиме, що хтось таким чином може отримати «перевагу». Тож матимемо не вибори, а фальсифікацію їх.

На прес-конференції у Ніжині О. Мороз поділився думками про результати майбутніх виборів. На його переконання, «коаліція і у своєму політичному форматі, і у персональному складі залишиться майже тією самою» і будуть чергові спроби «чи з того, чи з іншого боку не визнати вибори дійсними, або не визнати легітимність парламенту».

Чернігівська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.