важлива ваша підтримка», — сказав Володимир Гройсман, звертаючись до Президента Німецького Бундестагу.
У цьому контексті сторони обговорили питання щодо активізації міжпарламентської складової двосторонніх взаємин. Зокрема, Президент Німецького Бундестагу запросив Голову Верховної РадВирішити конфлікт на Сході України військовим шляхом неможливо, але підвищення обороноздатності нашої держави зменшить бажання агресора продовжувати воєнні дії. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час учорашньої зустрічі з Президентом Німецького Бундестагу Норбертом Ламмертом, повідомила прес-служба українського парламенту.
«Мінські домовленості у «нормандському форматі» вселяють у нас надію, але ми не маємо жодних ілюзій, — заявив Володимир Гройсман. — У питанні щодо надання Україні військової підтримки мається на увазі підвищення нашої обороноздатності».
 Під час зустрічі Володимир Гройсман висловив вдячність німецькій стороні за участь у переговорах в Мінську та розв’язанні ситуації на Сході України. За підтримку в питанні захисту національного суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, а також її євроінтеграційного поступу. Керівник парламенту висловив сподівання на підтримку Німеччиною позиції України щодо ухвалення під час саміту Східного партнерства у Ризі рішення щодо запровадження безвізового режиму для наших громадян.
Сторони також обговорили питання щодо здійснення в Україні широкомасштабних реформ, зокрема, щодо внесення змін до Конституції. При цьому Голова Верховної Ради зазначив, що парламент готовий до реалізації перетворень у частині законодавчого забезпечення реформ. За його словами, докорінне реформування всіх сфер життєдіяльності держави «дозволить дуже чітко дати відповідь: Україна відбулася як європейська держава». «І на цьому шляху нам надзвичайно и відвідати Німеччину з візитом і наголосив на готовності до обміну досвідом розбудови парламентаризму в Німеччині.
Голова Верховної Ради також подякував німецькій стороні за підтримку в політичній та економічній стабілізації ситуації у східних регіонах України, особливо у відбудові інфраструктури у цих регіонах. А також надання адресної технічної допомоги для забезпечення проживання тимчасово переміщених осіб із східних регіонів України в осінньо-зимовий період.
У свою чергу, Президент Німецького Бундестагу наголосив, що нині виклик стоїть не лише перед Україною, а й перед європейськими країнами, оскільки йдеться про здатність «побудувати мирну Європу».
Пан Н. Ламмерт висловив сподівання, що перемозі над агресором сприятимуть реформи всередині України, що дасть змогу нашій державі стати сучасною і демократичною країною.
Під час зустрічі також йшлося про Спільну міжурядову заяву про надання Німеччиною кредитних гарантій у розмірі 500 млн. євро, підписану 7 січня 2015 року в рамках візиту Прем’єр-міністра України до ФРН.
Голова Верховної Ради заявив про готовність звернутися до Кабінету Міністрів України з тим, щоб прискорити представлення на розгляд німецької сторони перелік об’єктів економіки і соціальної сфери Сходу України, які потребують невідкладної реконструкції та модернізації.
***
Уряд поки що не направив до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Державного бюджету на 2015 рік та пакет законів, необхідних для його ухвалення. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів під час брифінгу у понеділок.
«Щойно ми їх отримаємо, я одразу надам відповідне розпорядження терміново опрацювати ці документи в рамках особливої процедури, яку буде визначено, для того, щоб народні депутати, комітети, фракції мали достатньо часу для опрацювання і, відповідно, переходу до розгляду і ухвалення цих рішень», — зазначив керівник парламенту.
Дослівно
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Нині проти України здійснюється військова, економічна, енергетична та інформаційна агресія з боку Російської Федерації. Ця агресія не тільки проти України, вона спрямована і проти європейських цінностей, тому весь цивілізований світ має бути єдиним у питанні щодо її припинення».
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент Німецького Бундестагу Норберт Ламмерт (праворуч).
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.