Потрібен легітимний конституційний компроміс

Учора Голова Верховної Ради України зустрівся з колишнім Надзвичайним та Повноважним Послом США в Україні Вільямом Міллером.

Коментуючи нинішню політичну ситуацію в Україні, Олександр Мороз зазначив: «Настільки реакційного повороту, як сьогодні, в Україні за 16 років не було. Це реакційний поворот від демократії до авторитаризму, від поваги до Конституції до її нехтування. Це — колосальна небезпека». Водночас він зазначив, що його «надзвичайно турбує, що на чолі цих деструктивних процесів стоїть Президент».

Главі держави «потрібні не вибори, а хаос», щоб були підстави для ухвалення на референдумі нової редакції Конституції з розширеними повноваженнями глави держави. «Сьогодні йде підготовка до забезпечення фальсифікації результатів виборів. Завдання поставлене таким чином, щоб до Верховної Ради прийшли три політичні сили, щоб потім владу поділили між собою «Наша Україна» і Партія регіонів на основі об’єднання інтересів бізнес-структур і зробити із Блоку Юлії Тимошенко опозицію», — сказав О. Мороз, додавши, що це один із варіантів. За його словами, як варіант може бути і така схема: коаліцію утворять Партія регіонів і БЮТ, щоб «боротися за президентську посаду». «Хоча це малоймовірний варіант», — додав він.

Голова Верховної Ради висловив занепокоєння тим, що голоси майже п’яти—семи мільйонів людей, які проживають за кордоном, можуть бути використані на підтримку однієї з політичних сил.

Олександр Мороз наголосив також, що, враховуючи штучно створену основу для виборів, рівень використання адмінресурсу, намір реалізації сценарію щодо визнання новообраного парламенту неправомочним, говорити про об’єктивність кампанії не доводиться.

Прогнозуючи на прохання В. Міллера підсумки кампанії, О. Мороз зазначив, що об’єктивно за наслідками виборчих перегонів є всі можливості зберегти нинішню коаліцію з її розширенням за рахунок «Нашої України». Разом з тим, сказав Голова Верховної Ради, все залежатиме від того, до яких дій вдасться секретаріат Президента і оточення глави держави.

У свою чергу, В. Міллер зазначив, що перед лідерами України стоїть надзвичайно складне завдання, яке полягає у знаходженні легітимного конституційного компромісу.

Прес-служба Верховної Ради.

До земляків з відкритим серцем

На Волині перебуває Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Цього разу маршрут його поїздок пролягає селами Любешівського району. Цей поліський край — мала батьківщина Адама Мартинюка. Тут у селі Ветли він народився, тут живуть його батько й матір, 80-літній Іван Йосипович і 75-літня Євдокія Андріївна. Після закінчення Луцького педінституту він працював учителем історії в сусідньому з Ветлами селі з промовистою назвою Велика Глуша. В районі шанують і поважають свого земляка. Майже в усіх селах, де цими днями побував Адам Мартинюк, йому підносять хліб-сіль, всюди переповнені зали. Особливо зворушливою була його зустріч з матерями-героїнями села Бірки, яке вважають столицею материнства України. Тут мешкають понад тридцять матерів, які народили і виховують більш як десятеро дітей.

Виступаючи перед жителями Любешівщини, Перший заступник Голови Верховної Ради України розповів про соціальне спрямування проекту держбюджету на 2008 рік, про своє бачення ситуації в державі. Він не заперечує можливості повернення до проведення в майбутньому виборів до Верховної Ради по одномандатних округах, а також виборів суддів. Однак за умови, що виборці матимуть можливість за необхідності відкликати своїх депутатів і суддів. Депутат без виборця — це все одно, що дерево без кореня, зауважив Адам Мартинюк, йому нема на кого спертись, його ніхто не захищає. Керівник партії його може поставити на десяте місце, на соте. Тобто все вирішує лідер партії. За мажоритарної системи депутат конкретно працює з виборцями. І як він з ними працює, те він і отримує.

Іван ГАВРИЛИШИН, Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.