Цього разу криворізький будинок культури «Металург», що височіє на проспекті Металургів, потонув у радісному та невгамовному молодіжному гаморі. Бо в залі зібралися ліцеїсти, учні технікумів і студенти металургійних навчальних закладів міста, щоб стати учасниками урочистостей, до яких причетні саме вони. Їх запросив сюди почесний громадянин Кривого Рогу, народний депутат України трьох скликань Вадим Гуров, металург з діда-прадіда. запросив не лише на довірливу розмову про фахове становлення молодого спеціаліста сьогодні в металургійному серці України.

Приємно, що «на прийом» до молоді з’їхалися й нині уславлені люди із сузір’я представників старших поколінь металургів. Це і академік Інженерної академії наук, доктор технічних наук, професор, ректор Дніпропетровської Національної металургійної академії Олександр Величко; член-кореспондент Національної академії наук України, заслужений металург України, колишній міністр промислової політики, доктор технічних наук, професор Валерій Мазур; колишній генеральний директор комбінату «Криворіжсталь», заслужений металург України, кандидат технічних наук Володимир Севернюк; дійсний член Національної академії наук України, професор, доктор історичних наук, директор Інституту археології України, народний депутат України кількох скликань Петро Толочко та викладачі, керівники міста, ТОВ «АрселорМіттал Кривий Ріг»... Тут звучали діалоги та монологи, проникливі пісні та вабили зір іскрометні танці у виконанні молодіжних ансамблів.

Проте особливим було батьківське слово до учнівської та студентської молоді самого винуватця урочистостей Вадима Гурова:

— Це спонтанно вийшло, що я заснував і вручаю стипендії свого імені. Знаєте, в моїй пам’яті мої студентські роки в металургійному інституті в далекі 60-ті роки, коли кращим із нас вручалася Ленінська стипендія. Вона відрізнялась від звичайної стипендії, бо була авторитетною відзнакою. Сім років тому я заснував свою депутатську стипендію для учнів металургійних профтехучилищ. Водночас брав шефство над ними, бо вважав, що вони не повністю себе реалізували на початку свого самостійного життя. Але без них, токарів, слюсарів, електриків, сантехніків, найпотужніші виробничі підрозділи не могли й не можуть успішно працювати. Згодом ця спонсорська ініціатива розширилася, бо є й технікуми металургійні, гімназії з металургійним ухилом, факультет металургійний, де навчається талановита молодь...

Один за одним піднімаються на сцену стипендіати. Олексій Матвійко, учень науково-технічного металургійного ліцею №16 та його ровесниця з ліцею №81 одержали стипендії в розмірі 500 гривень. Семеро вихованців гірничо-металургійних ліцеїв та професійно-технічних училищ — по 1000 гривень. Троє учнів металургійного та коксохімічного технікумів —по 2000 гривень. А Олена Лоєвська та Євген Фурса, старшокурсники Криворізького металургійного факультету Дніпропетровської Національної металургійної академії — по 3000 гривень. Олена Лоєвська, студентка 4-го курсу, сказала нам:

— Дуже приємно, що помічають нас, тих, хто старається в навчанні, це вже й певне визнання та професійна оцінка. А вручену мені стипендію віддам мамі. Моя мама працює вихователькою, й мені хочеться показати цим, що в моєму успіху є й велика її заслуга.

Сергій Маляренко, заступник міського голови, так оцінив подію:

— Спадкоємність поколінь завжди була природною в Кривому Розі, вона є і надалі буде. Поруч зі стипендією Олександра Поля, заснованою міськрадою, на нашу радість, є й стипендія Вадима Гурова, екс-депутата Верховної Ради України, яка вручається кращим із кращих вихованців металургійних навчальних закладів міста. А як будуть працювати гірники та металурги завтра та післязавтра, від цього залежатиме благополуччя громадян Кривого Рогу.

Були й повчальні слова, адресовані до молодої зміни. Наприклад, Володимир Севернюк зі свого понад 30-річного досвіду роботи на «Криворіжсталі» бачить не тільки ініціативність та ентузіазм Вадима Миколайовича в такій важливій події, а й благородство душі металурга, що допомагає юним у становленні майбутніх фахівців. А директор адміністрації з виробництва ТОВ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Володимир Шеремет у діалозі з молодою зміною нагадав, що в них є перспектива працювати на їхніх підприємствах металургійного виробництва, що розташовані в 28 країнах світу, куди може втрапити кожен із успішних випускників...

Я не помітив байдужих облич на цих урочистостях.

Кривий Ріг

Дніпропетровської області.