Центральна виборча комісія затвердила текст роз’яснення порядку та умов здійснення перевірки і підтвердження даних, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного самостійно пересуватися, під час підготовки до голосування на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року. Крім того, було затверджено порядок подання окружними виборчими комісіями фінансових звітів про надходження та використання коштів державного бюджету України, виділених на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів України 30 вересня 2007 року.

* * *

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» зібрав уже 5 мільйонів підписів громадян за скасування депутатської недоторканності. Про це вчора на прес-конференції повідомив голова Політради блоку «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко. За його словами, підписи ставили не лише прихильники блоку «НУ—НС».

* * *

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що у разі спроб опонентів вплинути на підбиття результатів позачергових парламентських виборів, очолювана ним партія готова організувати масові народні протести. Про це він сказав, перебуваючи в Миколаєві. За словами Віктора Януковича, до них надходить інформація з багатьох областей, де Партія регіонів користується переважною підтримкою виборців, про те, що опоненти намагатимуться забезпечити визнання недійсними виборів у цих регіонах. «Однак у них це не вийде», — наголосив лідер партії.

* * *

Заступник лідера БЮТ Микола Томенко звинувачує представників коаліції у невиконанні передвиборних обіцянок, оскільки проектом державного бюджету на 2008 рік передбачено збільшення фінансування пільг та преференцій для української влади приблизно на 1 млрд. гривень. За його словами, наступного року, згідно із проектом держбюджету-2008, на організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення Кабінету Міністрів пропонується виділити 217 млн. 438 тис. гривень, що порівняно з нинішнім роком більше на 24 відсотки, Верховної Ради — 130 млн. 396 тис. гривень (20 відсотків), Президента України — 122 млн. 863 тис. гривень (6 відсотків).

* * *

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко вимагатиме від ЦВК та Мін’юсту спростити процедуру звернення громадянина до суду з питання уточнення списків виборців. А також створити при виборчих дільницях тимчасові опорні пункти і забезпечити належні умови для роботи суддів за місцем голосування. Лідер комуністів нагадав, що тільки до 25 вересня громадяни, які не знайшли себе у списках або знайшли «мертві душі», мають можливість звернутися до дільничної виборчої комісії і виправити «помилки». Ще два дні це можна зробити через окружні виборчі комісії. А ось у день голосування питання має вирішуватися в суді.

* * *

Вибори здебільшого негативно впливають на психічне здоров’я українців через технології, які застосовують українські політики для агітації, та поведінку, яку вони демонструють під час передвиборної кампанії. Про це йшлося на конференції, присвяченій маніпулятивним технологіям передвиборної агітації та їхньому впливу на психічне здоров’я громадян, що відбулася в Дніпропетровську. Взаємні звинувачення, неповажне ставлення до опонента, постійне використовування слів на кшталт «криза», «протистояння», «розбрат», «бідність» формують у більшості населення відчуття невпевненості у завтрашньому дні та негативне ставлення до політики загалом.

* * *

Київський Апеляційний адміністративний суд скасував постанову Адміністративного окружного суду за позовом блоку «Наша Україна—Народна самооборона» про незаконну агітацію Василя Цушка. Про це повідомляє прес-служба СПУ.

Представники «НУ—НС» заявляли, що в телевізійному ролику В. Цушко агітував за Соціалістичну партію, використовуючи інформацію, яка стосується Міністерства внутрішніх справ. 18 вересня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив скаргу блоку «НУ—НС» і зобов’язав Цушка під час передвиборної агітації утриматися від використання інформації про його діяльність на посаді міністра внутрішніх справ.

За повідомленнями прес-служб політичних сил та інформагентств.