Відповідний законопроект (№4045а) для економічної безпеки держави зареєстрував народний депутат Віктор Тимошенко.

Документ регулює відносини, що виникають у зв’язку з поверненням у державну власність газових родовищ, що були приватизовані відповідно до закону, належать на праві приватної власності фізичним та/чи юридичним особам.

«Повернення газових родовищ проводиться виключно для задоволення стратегічних потреб держави і суспільства, за умови попереднього та повного відшкодування вартості повернутого газового родовища власникам», — визначається в проекті закону.

Автор пропонує визначити Фонд державного майна України державним органом, уповноваженим в сфері націоналізації, а Державну енергетичну компанію України — правонаступником повернутих газових родовищ.

Крім того, депутат зареєстрував законопроект (№4047а) «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо законодавчого визначення правового статусу обсягу тимчасово окупованої території та включення категорії розташованих на цій території природних ресурсів та об’єктів архітектурної, історичної та культурної спадщини).

Зокрема, пропонується доповнити статтю, що визначає тимчасово окуповану територію та її ресурси, встановивши, що — це «сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій, острови, штучні острови, установки і споруди, створені у виключній (морській) економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України». А також внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється виключна юрисдикція України відповідно до норм міжнародного права, Конвенції ООН з міжнародного морського права, Конституції та законів України.

Автор також пропонує віднести до тимчасово окупованої території та її ресурсів, зокрема, надра, що розташовані під сухопутною територією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

До тимчасово окупованої території та її ресурсів пропонується включити «природні ресурси (всі об’єкти тваринного і рослинного світу, що знаходяться в межах територій та акваторій, включаючи прилеглі до Кримського півострова об’єкти тваринного і рослинного світу, що перебувають у заповідниках, заказниках та спеціально охоронних зонах у прилеглих до Кримського півострова акваторіях)», а також «всі об’єкти архітектурної, історичної та культурної спадщини, що знаходяться в межах територій та акваторій», повідомляє «Голосу України» прес-служба народного депутата.