Ранкове засідання 20 вересня

Представляв проект державного бюджету на 2008 рік з парламентської трибуни Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров. За його словами, проект держбюджету-2008 передусім орієнтований на прискорення зростання якості життя народу і соціально-економічних показників.

Цифри, закладені урядом у проекті бюджету, справді вражають. Доходи державного кошторису на наступний рік мають становити 246,3 млрд. грн., що на 48,4 млрд. грн. більше плану на 2007 рік. Видатки — 267,1 млрд. грн., що на 48,1 млрд. грн. більше цьогорічних показників. Дефіцит держбюджету — 18,9 млрд. грн., або 2,3 відсотка від ВВП. Уряд планує впродовж наступного року на 22,8 відсотка збільшити розмір мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2008 року становитиме 505 грн., з 1 квітня — 515 грн., з 1 жовтня — 565 грн. Заплановано поетапне зростання розмірів посадових окладів всіх категорій працівників бюджетної сфери. Приміром, зарплата вчителя наступного року має зрости на 500 грн., зарплата лікаря-терапевта — на 430 грн., завідувача дитсадка — на 525 грн. Уряд заклав у проекті держбюджету збільшення пенсій залежно від страхового стажу пенсіонерів. Серед істотних новацій — у 2008 році передбачається вперше виплачувати всім дітям війни добавку до пенсії у розмірі 50 відсотків від надбавки, встановленої учасникам війни. Планується збільшити видатки на пенсійне забезпечення військовослужбовців і суддів у відставці, чорнобильців. Значно має зрости державна допомога сім’ям із дітьми.

Уряд пропонує виплачувати на народження першої дитини 11 700 грн., на другу дитину — 25 000 грн., на третю і наступну — 50 000 грн. Розміри соціальної допомоги для малозабезпечених родин плановано збільшити на 10 відсотків, виплати одиноким матерям, батькам-інвалідам та на дітей-інвалідів — на 20 відсотків.

Значну державну підтримку у проекті державного бюджету-2008 планується надати сільському господарству. Зокрема, видатки на кредитування АПК передбачено на 37,8 відсотка більше, ніж цьогоріч. Уперше з держбюджету пропонується виділити 100 млн. грн. на захист, відтворення та підвищення родючості грунтів. У 2008 році згідно із законопроектом буде збережено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість для сільгоспвиробників. Уперше буде виділено значні кошти (1 млрд. грн.) на забезпечення житлом працівників освіти, медицини та культури на селі. Уряд також має намір продовжити політику інвестиційно-інноваційного розвитку, стимулювання енергозбереження, розвитку транспортної галузі.

Значний ласий шматок від бюджетного пирога перепаде і місцевим бюджетам: згідно з пропозиціями уряду обсяг перерахувань місцевим бюджетам з державного збільшено на 17 відсотків.

Голова Комітету з питань бюджету Володимир Макеєнко (фракція Партії регіонів), характеризуючи законопроект, заявив, що за своїм змістом проект держбюджету-2008 є водночас соціально орієнтованим і спрямованим на економічний розвиток. Він стверджував, що проект кошторису відповідає вимогам Бюджетного кодексу, і схвалив закладені у проекті макропоказники. Бюджетний комітет Верховної Ради, за словами його голови, вітає пропозиції уряду з подальшого зниження податкового навантаження — наміри зменшити ставки податку з фізичних осіб, податку на купівлю валюти, скасувати митні збори у зв’язку з очікуванням вступу України до СОТ. Проте бюджет не може змінювати податкове законодавство, а тому Бюджетний комітет наполягає на потребі якнайшвидшого ухвалення змін до Податкового кодексу. В. Макеєнко також відзначив як позитив те, що надходження від приватизації у сумі 9 млрд. грн. пропонується витратити наступного року не на проїдання, а на розвиток територій, житлово-комунального господарства, ПЕК, оборонної і транспортної галузі тощо. Голова комітету зазначив, що до 1 жовтня парламентські комітети та депутатські фракції мають подати свої пропозиції до проекту держбюджету-2008. А згідно з Бюджетним кодексом розгляд бюджету в першому читанні має відбутися 19 жовтня, у другому — 16 листопада, а у третьому читанні і схвалення в цілому — 29 листопада.

На початку засідання Василь Кисельов (фракція Партії регіонів) заявив, що отримано інформацію про «підготовку з боку помаранчевих політичних сил провокацій у регіонах, де Партія регіонів має значну підтримку виборців». За словами депутата, нині готується сценарій, як зірвати вибори на Півдні і Сході країни, що призведе до численних судових позовів і невизнання результатів виборів. В. Кисельов звернувся до Генеральної прокуратури та СБУ з вимогою перевірити цю інформацію. Депутат-регіонал також наголошував, що Конституційний Суд має винести рішення щодо змін до закону про вибори народних депутатів до 30 вересня, тобто до проведення дочасних виборів. В. Кисельов також запропонував підписати всім політичним силам — учасникам виборчих перегонів — угоду, щоб недопустити дестабілізації роботи виборчих комісій.

Валентин Матвєєв, виступаючи від фракції КПУ, заявив, що позачергові парламентські вибори «нав’язані із-за океану, і що за цією самою вказівкою нищиться парламентаризм, судова і правоохоронна системи». Соціаліст Сергій Червонописький у своєму виступі наполягав на відновленні Комітету у справах ветеранів як центрального органу виконавчої влади.

Підсумовуючи виступи, глава парламенту Олександр Мороз також заявив, що «готується фальсифікація і визнання виборів недійсними». Більше того, О. Мороз заявив, що «Президент несе загрозу для державності». Він укотре наголосив, що парламент нині повністю дієздатний і може приймати всі рішення, які передбачені Конституцією.

Депутати привітали із днем народження свого колегу Володимира Бойка із фракції СПУ.

***

Народні депутати 260 голосами прийняли рішення — взяти до розгляду проект держбюджету-2008 і доручили робочій групі врахувати пропозиції, внесені під час обговорення.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.