Обіцянки не виконали

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 19 вересня.

Група Е. «Рейнджерс» (Шотландія) — «Штутгарт» (Німеччина). 2:1. «Барселона» (Іспанія) — «Ліон» (Франція). 3:0.

Група F. «Спортинг» (Португалія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 0:1.

«Рома» (Італія) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:0. Голи: Перотта, 9, Тотті, 70.

«Рома»: Доні, Жуан (Феррарі, 82), Мексес, Аквілані (Піззаро, 83), Тотті, Таддеі, де Россі, Перротта, Тонетто, Мансіні (Жюлі, 61), Кассетті. Тренер — Лучіано Спаллетті.

«Динамо»: Шовковський, Федоров, Бангура (Рінкон, 46), Майкл (Ребров, 56), Шацьких, Михалик, Гусєв (Корреа, 71), Каддурі, Гавранчич, Юссуф, Маркович. Тренер —Анатолій Дем’яненко.

Попереджено: Юссуфа, 29, Тонетто, 65.

Арбітр — Алаін Гамер (Люксембург).

Рим. «Стадіо Олімпіко». 40 000 глядачів. 23 градуси.

Група G. ПСВ (Нідерланди) — ЦСКА (Росія). 2:1. «Фенербахче» (Туреччина) — «Інтер» (Італія). 1:0.

Група H. «Арсенал» (Англія) — «Севілья» (Іспанія). 3:0. «Славія» (Чехія) — «Стяуа» (Румунія). 2:1.

Не можна сказати, що Вічне місто жило матчем «Роми» з киянами. На його вулицях ми не побачили жодної афіші. Не було великого натовпу навколо олімпійської арени за годину до початку. Та й трибуни славнозвісного «стадіо» були заповнені трохи більш як наполовину. Але й такої кількості вболівальників цілком вистачило, щоб влаштовувати справжню канонаду, створити святкову атмосферу.

Звичайно, це певною мірою посприяло господарям у здобутті перемоги над «Динамо». Однак не цей чинник був головний. Просто «Рома» поставилася до завдання відповідально, продемонструвала добру підготовку й високий професіоналізм.

Пропущений швидкий гол — завжди велика прикрість. Проте наші самі винні, що сталося саме так. Вони панікували, надто хвилювалися. Й робили безліч неточних передач (одна—дві — і втрата м’яча), створюючи постійні «обрізки». Отак і дозволили кияни Кассетті спокійно пройти лівим флангом й без перешкод прострелити. А ударом головою справу вже довершив Перротта.

У першому таймі динамівці так і не оговталися. Складалося враження, що вони не знають, що робити з м’ячем. Тому й не створили жодного гострого моменту. Тим часом господарі могли принаймні ще раз нас засмутити, коли на 28-й хвилині Жуан зблизька влучив у стійку воріт.

Під час перерви вболівальники в арбітра нічого не кидали, як це було на вересневому римському матчі цих команд у турнірі Ліги чемпіонів 2004 року. А от у складі «Динамо», на жаль, сталася вимушена заміна. Замість травмованого Ісмаеля Бангури на полі з’явився Рінкон, котрий ще не набув найкращої форми. Та що поробиш...

Утім, і ця заміна, а також дві інші на гру динамівців аж ніяк не вплинули. Вони діяли так само, що й у першій половині. На прес-конференції напередодні матчу Максим Шацьких запевняв, що його команда боротиметься, що у всіх гравців є величезне бажання реабілітуватися за провалені торік ігри в Лізі. Але гра жодним чином не підтвердила ці слова. Та й сам Максим, котрого у відсутності бійцівських якостей не звинуватиш, цього разу був надто млявий і неактивний.

А от «Рома» ще додала. В її діях було більше гостроти. Хоча нездоланною цю команду ніяк не назвеш. Проте й така вона для нинішнього «Динамо», хоч як це прикро, — непоборна висота. Втім, і «Рома» мала причини не викладатися повністю. Адже на неї чекає серйозний іспит у Серії А — поєдинок з «Ювентусом». В Італії, між іншим, національний чемпіонат важить, хоч як це дивно, більше, ніж навіть Ліга чемпіонів.

Однак продовжимо розмову про зустріч нашого чемпіона з римлянами. Господарі таки подвоїли рахунок. І досягли цього через грубі помилки нашого захисту, швидкості якого були на рівні уповільненої кінозйомки. Спершу віч-на-віч із Шовковським вийшов Жюлі. Та наш воротар врятував ситуацію. А через хвилину він уже був безсилий щось вдіяти, коли влучно й ефектно пробив ніким не прикритий Тотті. Була нагода забити й третього м’яча. Але Кассетті влучив у стійку воріт.

Підсумовуючи, хочу сказати насамперед ось що: не така страшна ця поразка «Динамо» (он і «Севілья», володар Кубка УЄФА, ще з більшим рахунком поступилася в Лондоні «Арсеналу»), а те, як воно грало. На жаль, ми не побачили згуртованої бойової команди, мета якої — вийти з групи.

Анатолій Дем’яненко на прес-конференції похвалив суперника. Своїх, зрозуміло, критикував. Пообіцяв, що аналіз і висновки ще попереду. А вже в літаку він сказав кореспондентові «Голосу України», що дуже сподівався на добротний виступ Гусєва і Майкла, котрі мали активно й корисно відпрацювати в центрі поля. Проте обоє не впоралися із завданням. Особливі претензії в нього до Каддурі, котрий не скористався ще одним наданим шансом і провалив гру. Тож нехай тепер виступає за другу, третю команди...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Рим—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» (Київ) за допомогу в організації цього репортажу.

Моуріньйо звільнено

Лондонський «Челсі» і Жозе Моуріньйо розірвали договір за обопільною згодою. Про це повідомив у спеціальній заяві офіційний сайт клубу. Нагадаємо, що у вівторок у першому турі Ліги чемпіонів «Челсі» зіграв удома внічию з норвезьким «Русенборгом» (1:1). Можливо, така кадрова перестановка у клубі піде на користь Андрієві Шевченку, в якого були не надто добрі стосунки з паном Моуріньйо?..