Сьогодні Партія вільних демократів проведе акцію «Досить смертей на дорогах!». Місце заходу, який розпочнеться о 10-й годині, — автодорога Київ—Бориспіль—Золотоноша, на ділянці від місця загибелі В’ячеслава Чорновола до селища Мирне.

* * *

За кількістю довгожителів Луганськ може претендувати бути внесеним до Книги рекордів Гіннесса — згідно з виборчими списками тут проживають 435 виборців віком старше 100 років. Про це під час прес-конференції, яка відбулася у незалежному громадському прес-центрі луганського прес-клубу, заявив заступник керівника регіонального виборчого штабу Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» В’ячеслав Серпокрилов. За його словами, серед 435 довгожителів-виборців є рекордсмени, яким виповнилося по 114 та 122 роки. Ці факти було виявлено регіональним штабом блоку під час реалізації проекту «Фантом-перевірки виборчих списків».

Окрім «виборчих довгожителів», повідомив заступник керівника виборчого штабу, виявлено також понад 65 тисяч «двійників». У регіональному штабі «Нашої України—Народної самооборони» вважають, що це не випадковість, а спеціальна підготовка до фальсифікації виборів. «Окрім того, по області спостерігається тенденція до збільшення кількості дільниць — на сьогодні кількість спеціальних дільниць збільшено на чотири, а звичайних — на п’ять», — зазначила уповноважена «Нашої України—Народної самооборони» у виборчому окрузі №103 Ольга Михайлюк.

* * *

Центральна виборча комісія не отримувала скарг про спроби тиску чи підкупу членів місцевих виборчих комісій. Про це заявив «Німецькій хвилі» заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він також сказав, що відсутність офіційних скарг може свідчити про те, що гучні взаємні звинувачення учасників дострокових парламентських виборів є лише елементами передвиборної риторики. Магера наголосив, що факти підготовки фальсифікацій виборів, про які твердять лідери політичних сил, дають підстави учасникам виборів звертатись до ЦВК та правоохоронних органів. За його словами, Центрвиборчком має всі можливості оперативно реагувати на такі інциденти.

* * *

«Якщо цинічні провокації наших опонентів, які посиленими темпами готуються до масштабних фальсифікацій народного волевиявлення, триватимуть, Партія регіонів готова переглянути питання своєї участі в дострокових парламентських виборах». Про це йдеться в заяві регіоналів, яку розповсюдила прес-служба Партії регіонів. У заяві сказано, що «до центрального виборчого штабу Партії регіонів продовжує надходити тривожна інформація про підготовку проти регіоналів провокацій». Одна з технологій, на переконання регіоналів, полягає у відвертому саботажі роботи окружних виборчих комісій членами цих виборчих комісій від опозиції. А якщо Партія регіонів відмовиться від участі в перегонах, то це означатиме їх скасування. Так учора прокоментував заяву партії Перший віце-прем’єр Микола Азаров.

* * *

Наступного тижня МВС буде переведено на посилений режим несення служби. Про це вчора повідомив заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов. Жодних додаткових сил, за його словами, це не потребує, бо це «звичайний режим», який використовують у разі проведення перегонів — парламентських чи президентських.

За повідомленням прес-служб політичних сил та інформаційних агентств.