Учора представники колективу та первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України ПАТ «Львівська вугільна компанія» під будівлею уряду вимагали повернення заборгованої зарплати за лютий, березень і квітень 2014 року та відновлення стабільної роботи збагачувальної фабрики. Як зазначила голова первинної організації профспілки НПГУ ПАТ «Львівська вугільна компанія» Ольга Шкоропад, тільки за ці три місяці чиста заборгованість у зарплаті становить 8 мільйонів гривень, а з урахуванням виплат до бюджету та інших фондів вона сягає 12 мільйонів. Однак тепер до цієї суми додався ще й борг за травень.
За словами голови НПГУ Михайла Волинця, під будівлю Кабміну вийшли працівники єдиної у Львівсько-Волинському вугільному басейні збагачувальної фабрики, власник якої нікому не відомий. «У Фонді держмайна кажуть, що не знають, кому вона належить, проте 37,8 відсотка акцій перебувають саме в управлінні фонду. Тому якщо фабрика недовантажена або й взагалі стоїть, то це також питання до держави», — каже він.
Як наслідок — на складах шахт «Львіввугілля» нині псується майже 300 тисяч тонн вугілля, люди не отримують зарплат, а в Україну тим часом повним ходом поставляють російське вугілля. «У 2013 році в Україну було поставлено 14 мільйонів тонн вугілля, з яких 90 відсотків — із Росії. Цього року російське вугілля також йде потужним потоком, а вже нова влада теж не поспішає застосовувати обмежень», — каже М. Волинець та додає: влада має чути цивілізовані протести громадян та не доводити ситуацію до повстання або тієї точки, коли невдоволення тих-таки шахтарів у своїх інтересах використовуватимуть Росія та сепаратисти.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.