Впровадження суспільного мовлення в Україні обговорювали вчора під час круглого столу народні депутати, представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Національної телекомпанії України, громадських організацій, експерти.

Народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко підкреслила, що нова влада не має спокуси використовувати національне телебачення для пропаганди своєї роботи. За її словами, новообраний Президент був єдиним кандидатом, хто мав у своїй програмі пункт про створення суспільного мовлення.

Майже всі медійні закони, наголосила вона, знаходять підтримку в парламенті. «Сьогодні в сесійній залі є більшість, яка усвідомлює, що інформаційний простір має нові виклики, і тому потрібно об’єднуватися для їх вирішення», — сказала народний обранець.

І. Геращенко категорично проти того, щоб органи влади перекладали свою відповідальність за формування Наглядової ради суспільного мовлення на громадські організації. Політичні партії, які делегуватимуть туди представників, мають виходити не з політичної доцільності і лояльності, а виключно із професійних якостей.

Також народний депутат зауважила, що парламент зволікає із призначенням за своєю квотою четвірки до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. І водночас вона сподівається, що новообраний Президент підійде до формування своє квоти із критеріїв професійності. 

Також народний депутат заявила: новообраний міський голова столиці готовий до дискусії стосовно того, щоб телеканал «Київ» став суспільним.

Вона назвала помилкою нинішнього парламенту неголосування за законопроект щодо роздержавлення медіа і переконана: він має бути прийнятий у першому читанні ще цієї сесії.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко також висловився за роздержавлення друкованих державних і комунальних ЗМІ. За його словами, до нього постійно надходять скарги від районних ЗМІ про утиски.

У свою чергу заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак вважає, що за формування Наглядової ради суспільного мовлення насамперед має нести відповідальність громадське середовище. А до січня потрібно дати відповіді на всі проблемні питання стосовно створення суспільного телебачення.

Експерт Ради Європи Ів Саломон зазначила, що стандарти РЄ, за якими обираються члени Наглядової ради суспільного мовлення, не виписано чітко в новому законі. Тому він потребує вдосконалення. Зокрема, за її словами, в законі також чітко не прописано незалежність членів Наглядової ради від політиків. Крім того, склад ради має відповідати засадам гендерної рівності та оберігати інтереси нацменшин.