Голова Верховної Ради Олександр Мороз високо оцінює рівень підготовки законопроекту про Державний бюджет на 2008 рік, розроблений урядом. «Державний бюджет підтверджує ефективність курсу коаліції і Кабінету Міністрів відносно розвитку бюджету на основі розвитку економіки», — сказав він в середу під час прес-конференції у Запоріжжі.

Проектом бюджету, за його словами, передбачається збільшення видатків на інвестування економіки, її інтенсифікацію, і на цій основі зростання доходної частини бюджету, поліпшення соціальних гарантій для людей. За його словами, передбачається істотне підвищення рівня заробітної плати у сфері охорони здоров’я, збільшення видатків на фінансування освіти і науки. «Бюджет передбачає продовження динаміки розвитку України», — наголосив він.

Також Голова Верховної Ради зазначив, що, на його думку, рішення Конституційного Суду щодо указів Президента України про дострокові вибори можуть бути ухвалені і по завершенні виборчих перегонів. О. Мороз сказав, що Конституційний Суд взяв до провадження звернення народних депутатів України щодо усіх чотирьох указів глави держави. При цьому він нагадав, що Конституційний Суд припинив провадження щодо указу від 2 квітня, «оскільки другий указ фактично визнав неконституційність попереднього».

На переконання Голови Верховної Ради, «оскільки є предмет розгляду, є заява правомочного суб’єкта, відповідь має бути надана на питання про відповідальність тих, хто вдався до антиконституційних указів».

Окрім того, О. Мороз зазначив, що не підтримує ідею проведення жодного з референдумів, ініційованих Президентом Віктором Ющенком, Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів. «Сьогодні не треба проводити ніяких референдумів», — сказав він та пояснив, що всі питання, які пропонується винести для обговорення на референдумах, можна врегулювати законодавчим шляхом. «Це визначено у Конституції», — наголосив О. Мороз. За його словами, «кожен з цих референдумів розколюватиме Україну, а цього не можна робити».

Коментуючи пропозиції про скасування посади Президента в Україні, О. Мороз зазначив, що не підтримує цієї ідеї. «Цей інструмент у нормально збалансованій державі за нормально виписаною Конституцією необхідний, щоб мати своєрідну вісь балансу, навколо якої можна розгойдати повноваження тієї чи іншої структури, — зазначив він. Інститут Президента в Україні має бути, але не з тими повноваженнями, про які мріє нинішній Президент».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.