Голова Севастопольської міськради Валерій Саратов у практику своєї роботи запровадив комп’ютерні технології: 18 вересня вперше в місті керівник такого рангу спілкувався з представниками громади за допомогою Інтернету. За півтори години Інтернет-конференції Валерій Володимирович зміг відповісти менш ніж на сорок запитань, що акумулювалися на іменному сайті голови ради з 28 серпня до 17 вересня. Більш як дві тисячі відвідувачів сайту сформулювали близько двох сотень питань. Для економії часу при відповіді їх розсортували за розділами: майбутні вибори в Верховну Раду, проблеми ЖКГ, транспортне обслуговування, робота міськради, «земельне» питання, приватне життя голови і т. д. Найбільш популярною (судячи з кількості тих, що проголосували на сайті) була мовна проблема.

Принцип черговості відповідей голова визначив сам: у кожному розділі він відповідав на запитання, за які проголосувало не менше п’ятисот осіб, а з найменш рейтингових — на найнезручніші. Серед останніх було і таке: «Чи п’єте ви пиво?».

Голосування з деяких питань, особливо тих, що стосуються політичної ситуації, було явно організованим, — сказав на закінчення конференції Валерій Саратов. — Проте я на них відповів, бо сам визначив порядок: передусім відповідати на ті, котрі набрали голосів більше за інші. Жоден з текстів, що прийшли поштою, ми не «пригладжували», не ділили питання на зручні і незручні. Деякі вже послужили, деякі найближчим часом послужать темами для листів у міськдержадміністрацію, звернень у різні інстанції, будуть розглянуті на профільних постійних комісіях міськради. Практична користь від такої форми спілкування для мене очевидна. Запевняю вас, що практично всі запитання, які надійшли на сайт, уже розглянуті, деякі вивчаються більш поглиблено. Однозначно скажу, що нинішня конференція — перша і далеко не остання в практиці моєї роботи.

Севастополь.

Фото автора.

На фото: голова Севастопольської міськради Валерій Саратов під час Інтернет-конференції.