Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 18 вересня.

Група А. «Порту» (Португалія) — «Ліверпуль» (Англія). 1:1. «Марсель» (Франція) — «Бешикташ» (Туреччина). 2:0. Група В. «Шальке-04» (Німеччина) — «Валенсія» (Іспанія). 0:1. «Челсі» (Англія) — «Русенборг» (Норвегія). 1:1. Група С. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Вердер» (Німеччина). 2:1. «Олімпіакос» (Греція) — «Лаціо» (Італія). 1:1.

Група D. «Мілан» (Італія) — «Бенфіка» (Португалія). 2:1.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Селтик» (Шотландія, Глазго). 2:0. Голи: Брандау, 5, Лукареллі, 8.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Гюбшман, Кучер, Рац, Левандовський, Фернандіньйо (Дуляй, 86), Жадсон (Кастільйо, 65), Ілсіньйо, Брандау, Лукареллі (Гладкий, 70). Тренер — Мірча Луческу.

«Селтик»: Боруц, Нейлор, Г. Колдуелл, Макманус, Вілсон, Гартлі, С. Браун, Донаті, Накамура (Макгіді, 65), Макдональд (Кіллен, 68), Веннегор оф Гесселінк (Журавський, 85). Тренер — Гордон Страчан.

Попереджено: Срну, 30 — Брауна, 17.

Арбітр — Альберто Ундіано (Іспанія).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 22 500 глядачів.

Донецька команда в чудовому стилі розпочала матчі групового турніру Ліги чемпіонів. Удома гірники розібралися з найсильнішим клубом Шотландії — 2:0.

Гості допустили кілька катастрофічних помилок в обороні, причому на рівному місці. Уже на п’ятій хвилині обрізка біля свого штрафного коштувала їм блискавичної передачі на Брандау і точного удару бразильця метрів з шістнадцяти.

Через три хвилини підопічні Мірчі Луческу проводять широку атаку, Рац навішує з флангу, а знаменитий італієць Крістіано Лукареллі продемонстрував те, для чого його запросили в «Шахтар». Відчайдушна верхова дуель із захисником, удар головою — і м’яч у куті воріт. «Селтик» в очевидному нокдауні, котрий будь-якої миті міг стати нокаутом.

На 20-й хвилині ще одна багатоходова комбінація віце-чемпіонів України завершується точним «пострілом» Брандау, але лайнсмен відверто придумав офсайд, і взяття воріт скасували.

Свій перший момент гості створили на 35-й хвилині — П’ятов відбив небезпечний удар Макдональда. До цього гірники, котрі грали з одним хавбеком оборонного плану, повністю контролювали ситуацію і не підпускали суперника до своїх воріт. Українська команда (щоправда, у складі було лише двоє наших співвітчизників) вміло збивала темп і не дозволяла опонентам нагнітати обстановку.

На початку другого тайму команди обмінялися гострими атаками (на знімку), і реальний шанс втратив Брандау. Після відмінного паса Левандовського він бив практично в упор, але промахнувся. І навряд чи цей промах когось здивував.

У середині тайму Страчан знімає одного з лідерів команди, котрий зіграв на диво інертно. Йдеться про японця Суньсуке Накамура. Жодного фірмового удару, жодної звичної передачі. Але Макгіді, що вийшов замість нього, також не справив враження.

Грізний голландець Веннегор оф Гесселінк міг відквитати один м’яч на 71-й хвилині, але із стовідсотково голевої ситуації запустив м’яча поруч зі штангою. Надалі тільки господарі могли розраховувати на те, щоб змінити цифри на табло. Проте в підсумку все так і завершилося — 2:0 на користь гірників.

Мірча Луческу: «Сьогодні ми здобули значущу перемогу. Дуже важливо, що ми виграли в першому матчі групового етапу Ліги, адже часом домашні очки мають вирішальне значення для успіху в турнірі. Я задоволений і перемогою, і якістю гри загалом».

Гордон Страчан: «Перші десять хвилин були для нас справжнім шоком — ми сподівалися побачити зовсім іншого суперника. Під час перерви я сказав команді: або ви заб’єте, або ви побачите мій труп. Я намагався змусити хлопців грати, так би мовити, не шкодуючи живота свого. І ми створили кілька вдалих моментів, але, на жаль, нічого не вийшло».

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).