Центральна виборча комісія визначила вимоги до заяви виборців про голосування під час парламентських виборів удома. За ухвалення відповідної постанови проголосували 15 членів комісії. Відповідно до цієї постанови у заяві, окрім прізвища, імені, по батькові, домашньої адреси і номера телефону, потрібно вказати: у разі неможливості пересуватися через похилий вік — вік, через інвалідність — групу інвалідності, номер відповідного посвідчення, ким і коли воно було видане; у разі перебування на лікарняному — номер лікарняного листка та прізвище лікаря, який його видав. Також виборці повинні вказати дату написання заяви і поставити свій особистий підпис, а відповідні заяви повинні бути подані до дільничних комісій не пізніше 20-ї години 28 вересня.

***

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив про провокації, що готуються його політичними опонентами, з метою зриву виборів Верховної Ради в округах, де Партія регіонів має переважну підтримку виборців. Про це, за повідомленням «Українських новин», він сказав під час мітингу в Жовтих Водах (Дніпропетровська область). Після виступу на мітингу він уточнив, що останніми днями до Партії регіонів почала надходити тривожна інформація одночасно з декількох областей, зокрема, із Криму, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Зокрема, за його словами, відповідно до інформації, що надходить від членів окружних виборчих комісій, політичні опоненти ПР інструктують своїх представників у виборчих комісіях, щоб ті не підписували протоколи голосування по округах, що спричинить визнання недійсними виборів у цих округах і подальші тривалі судові розгляди. В. Янукович заявив, що має намір звернутися до правоохоронних органів та прокуратури для того, щоб вони розглянули цю тривожну інформацію.

***

Окружний адміністративний суд Києва визнав, що міністр внутрішніх справ, кандидат у народні депутати від СПУ Василь Цушко у відеоролику цієї політичної сили здійснював передвиборну агітацію, використовуючи свої службові повноваження. За повідомленням УНІАН, в ухвалі суду від 18 вересня зазначено, зокрема, що 11 вересня на телеканалах «ІСТV» та «Інтер» було показано передвиборний агітаційний ролик СПУ, в якому кандидата в народні депутати від цієї політичної сили Цушка було знято на тлі МВС, а також в своїй агітаційній промові він використовував інформацію, яка стосується результатів роботи МВС за час його керівництва цим відомством.

***

Про серйозну загрозу фальсифікації виборів у вівторок під час прес-конференції в Чернігові казала лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, повідомляє наш власний кореспондент Сергій Павленко. «Я можу засвідчити, що багатьом нашим членам виборчих дільниць від партії влади пропонують серйозні фінансові речі за те, що вони підписуватимуть порожні протоколи», — зазначила вона. За словами Ю. Тимошенко, у Житомирській області виборцям уже пропонують по 150 гривень за паспортні дані та запевнення, що вони не підуть голосувати. Лідер БЮТ повідомила, що у зв’язку з цим в Донецьку та Луганську область, де є загроза фальсифікацій, буде направлено досвідчених спостерігачів.

***

Заступник керівника виборчого штабу, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Микола Катеринчук виступає за повернення до мажоритарної або змішаної з відкритими списками системи виборів Верховної Ради. На його думку, це дасть змогу суспільству одержати дієвий інструмент контролю над владою. «Ніяка влада, яка непідконтрольна людям, не є ефективною у розв’язанні проблем суспільства», — сказав він у Вінниці. Стосовно нинішньої системи виборів, то М. Катеринчук вважає, що «пропорційна система виборів себе не виправдала» і вона «почала великий крок назад від демократичного розвитку України».

***

СБУ перевіряє факт наявності в харківських списках виборців двох тисяч громадян віком понад 107 років, повідомила прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко. Крім того, за її словами, досить дивним є те, що в одному будинку виявлено понад 100 осіб з таким віком.