Президент Віктор Ющенко розглядає забезпечення ефективної роботи органів місцевої влади як один із ключових національних пріоритетів. Про це він сказав учора під час наради з головами місцевих державних адміністрацій, повідомляє прес-служба Президента. Глава держави наголосив, що має намір внести на розгляд нової Верховної Ради низку законодавчих ініціатив, що стосуються вдосконалення системи організації й функціонування місцевої влади. У цьому контексті

В. Ющенко нагадав, що за підсумками минулої наради з місцевими керівниками було створено робочу групу, яка працювала протягом кількох місяців. Президент підкреслив, що у цій сфері накопичилося багато проблем, зокрема, з одного боку — «ряд законодавчих ініціатив, які призвели Україну до поглиблення того, що ми називаємо конституційною кризою», а з другого — «багато конфліктів створено на рівні місцевої влади: між органами місцевого самоврядування і місцевою виконавчою владою». В. Ющенко додав, що існує низка проблемних питань і у відносинах між виконавчою владою на місцях та органами центральної виконавчої влади. «Є великі дискусії стосовно статусу, повноважень, делегованих функцій», — зауважив Президент. На його переконання, нині ситуація в Україні така, що поруч з успадкованими проблемами роботи місцевої влади, що можуть вирішуватися змінами до законодавства, є теми, які, безперечно, стосуються передвиборного «політичного піару». «Хтось хоче повернути стару модель піраміди рад, що є, безумовно, грубим порушенням статусу місцевого самоврядування», — відзначив В. Ющенко. Президент вважає, що влада повинна мати «конструктивне бачення поза виборами» шляху гармонізації наявних у відносинах на місцевому рівні проблем, формування статусу та наповнення функцій місцевої влади.

Ще одним важливим питанням, яке сьогодні стоїть перед місцевими керівниками, Президент назвав забезпечення відповідно до чинного законодавства підготовки до проведення позачергових парламентських виборів. Це питання В. Ющенко також порушив на нараді із головами облдержадміністрацій, яка відбулася перед початком розширеної наради з місцевими керівниками. Глава держави наголосив на неприпустимості прогалин в організації виборів. «Це ваш прямий обов’язок, пряма відповідальність», — сказав Президент, звертаючись до голів ОДА.