Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк взяв участь в роботі Комітету з економічних, торгівельних, технологічних та екологічних питань Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). Відкриваючи 29-те засідання, заступник голови комітету Д. Саганелідзе (Грузія) подякував українській делегації за організацію роботи, побажав «мужньому українському народу, який стоїть на порозі виборів», добробуту та щастя, окреслив коло проблем, які стоять перед комітетом. Перш за все, за його словами, це визначення пріоритетів співробітництва у сфері енергетики, зокрема, в секторі нафти та газу.

А. Мартинюк підкреслив важливість окреслених напрямів співробітництва, де, за його словами, «роль України значна як транзитної держави». Він повідомив присутнім, що парламентом «напрацьовані рекомендації Кабінету Міністрів для вирішення відповідних завдань у цій надзвичайно важливій сфері». А. Мартинюк пообіцяв забезпечити на законодавчому рівні всі необхідні конкретні кроки.

Перший заступник Голови Верховної Ради України запропонував учасникам продовжити засідання Комітету ПАЧЕС до 30 вересня з тим, щоб взяти участь у виборах як спостерігачі.

Відповідаючи на запитання журналістів про перебіг виборчої кампанії, А. Мартинюк висловив жаль з приводу того, що «Президент змушений виступати в ролі агітатора однієї політичної сили». «Президент забув про свої державні функції і почав брати участь у мітингах, як звичайний член партії», — сказав він. За його словами, «в Данії, наприклад, такого не може бути взагалі, щоб Королева агітувала за якусь політичну силу».

А. Мартинюк прогнозує зниження явки виборців на виборчі дільниці порівняно з 2006 роком, зокрема, у західних регіонах, пояснюючи це невиконанням передвиборних обіцянок партією «Наша Україна».

Коментуючи розгляд проекту Державного бюджета на 2008 рік на пленарному засіданні 20 вересня, А. Мартинюк зазначив, що проект не буде повернутий назад на доопрацювання в Кабінет Міністрів, оскільки ним запропоноване суттєве збільшення надходжень до бюджету — близько 50 млрд. грн, що, за його словами, «свідчить про професійну роботу уряду в економічному напрямі».

Прес-служба Верховної Ради України.

На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк (ліворуч), заступник голови комітету Давид Саганелідзе (Грузія).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.