Уряд запевняє, що не допустить зростання тарифів на транспорті

Під час вчорашнього засідання Кабінету Міністрів виконуючий обов’язки Прем’єр-міністра, міністр фінансів Микола Азаров закликав членів уряду дотримуватися спільної лінії під час опрацювання разом з Верховною Радою проекту держбюджету на 2008 рік. Також він доручив міністрові транспорту і зв’язку Миколі Рудьковському розібратися із заявами його підлеглих про можливе підвищення тарифів на транспорті. «У нас все збалансоване і жодного зростання цін не повинно бути», — зазначив він. Після завершення засідання уряду міністр економіки Анатолій Кінах повідомив, що Кабмін затвердив проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2008 рік. За його словами, програма включає 123 галузеві програми, для реалізації яких знадобиться 28 мільярдів гривень. Проект програми розроблений на основі законодавства і враховує проект держбюджету-2008. Вона, зокрема, передбачає, що у 2008 році співвідношення гривні до долара США перебуватиме в рамках 4,95-5,25, прогноз зростання валового внутрішнього продукту закріплений на рівні, не нижчому за 7,2 відсотка, зростання промислового виробництва —9 відсотків, сільськогосподарського виробництва — 9,1 відсотка, зростання реальної заробітної плати — на 17 відсотків, зростання реальних доходів населення — на 13—14 відсотків.

Окрім того, уряд схвалив проект постанови «Про затвердження Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року», яка визначає основні напрями державної аграрної політики, спрямованої на створення сприятливих умов для сталого розвитку сільських територій, забезпечення функціонування високоефективного конкурентоспроможного аграрного сектору на внутрішньому і зовнішньому ринках, посилення безпеки харчування і виробництво якісних продуктів, зростання доходів сільського населення, розвиток аграрної науки та освіти.

Долю відкріпних талонів вирішують у КС

Учора Конституційний Суд розпочав розгляд справи за поданням 54 народних депутатів про відповідність Конституції положень статей 43, 44, 45, 46, 47, та 102 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Автори подання наголошують на тому, що положення закону, яким встановлені терміни реалізації громадянином права на подання скарги щодо допущених під час складання списку виборців неправильностей, в тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців, а також наявності чи відсутності відміток про нездатність виборця самостійно пересуватися відповідно до дільничної виборчої комісії (не пізніш як за п’ять днів до дня виборів), окружної виборчої комісії (не пізніш як за три дні до дня виборів) та до місцевого суду за місцем знаходження виборчої дільниці (не пізніш як за два дні до дня виборів), обмежують активне виборче право громадянина, який з поважних причин не зміг ознайомитися зі списком виборців у ці строки. А отже, громадянин позбавлений права оскарження, якщо до виборів залишилося відповідно менше п’яти, трьох або двох днів і, як наслідок, фактично позбавляється права брати участь у формуванні Верховної Ради.

Також народні депутати порушують питання про неконституційність положень закону про невикористання відкріпних посвідчень на позачергових виборах.