Харківське акціонерне товариство «Турбоатом» сьогодні, на жаль, асоціюється не так з найбільшим світовим виробником енергетичного обладнання, як із фортецею в облозі. З весни нинішнього року було розпочато кілька атак на завод для заволодіння підприємством. Досі всі прохідні — під посиленою охороною, ворота перекрито важкими вантажівками. Старі гасла на заводських цехах на кшталт «Слава харківським турбобудівникам!» сьогодні вже не актуальні. Тепер здалеку можна прочитати «Турбоатом» — територія, вільна від рейдерів!». Ці величезні полотнища — як прапор, як символ для його трудового колективу і всього міста: завод живе, працює і не здається.

Наприкінці літа відбулися збори акціонерів підприємства. Вперше в новітній історії заводу на збори було запрошено всіх власників акцій ВАТ «Турбоатом» — 7400 юридичних і фізичних осіб. З’явилися більш як 70 відсотків акціонерів. На порядку денному було близько двох десятків питань: затвердження складу наглядової ради, ревізійної комісії, вибори генерального директора заводу... За те, щоб в. о. гендиректора В. Суботін став повноправним директором підприємства, проголосувало більш як 90 відсотків.

Однак одразу після зборів міноритарний акціонер «Турбоатома» — компанія «Сварог Ессет Менеджмент» — подала позов до Господарського суду Харківської області. Уже вранці наступного дня було постановлено ухвалу: заборонити на всій території України виконувати всі рішення акціонерних зборів «Турбоатома». Юристи підприємства подали дві апеляції до вищої судової інстанції — Харківського апеляційного господарського суду. Однак слухання справи за скаргою «Турбоатома» суд переніс на 24 вересня.

Аргументи компанії «Сварог Ессет Менеджмент» полягають у тому, що збори були проведені нібито з незаконною реєстрацією акціонерів. У свою чергу, представники «Турбоатома» стверджуть, що акціонерів реєструвала мандатна комісія з реєстру Фонду державного майна. Незалежно від розвитку ситуації в судових інстанціях, сказали мені в «Турбоатомі», колектив усіляко захищатиме своє підприємство і не віддасть завод.

Харків.

На знімку: пікети працівників АТ «Турбоатом» біля Апеляційного суду.

Фото В’ячеслава МАДІЄВСЬКОГО (Укрінформ).