За результатами конкурсу на кращий проект розвитку територій 25 територіальних громад Вінницької області отримали грошову підтримку з обласного бюджету на загальну суму понад 600 тисяч гривень.

— Особливість змагання місцевих рад у тому, що перемогу в ньому можна здобути на умовах співфінансування, — зауважив голова Вінницької облради Григорій Заболотний (на знімку). — Обласна влада готова фінансово підтримати той проект, на який половину коштів виділяє та чи інша територіальна громада. Допомагати можна і потрібно тому, хто сам щось робить, а не ходить із простягнутою рукою: «Дайте грошей!» Ця споживацька позиція має канути в Лету. Бо вона заважає громаді розкритися, продемонструвати свої можливості. Ми можемо частково змінити частку внесків, взявши на себе їх більшу частину, але фінансова участь громади — обов’язкова.

Від 18 тисяч до 40 тисяч гривень отримає кожна із 25 територіальних громад, чиї проекти конкурсна комісія визнала найбільш вдалими. Зокрема, 40 тисяч гривень обласних коштів використають у прикордонному місті Могилів-Подільський для реконструкції освітлення вулиць на гірських масивах.

Територіальна громада села Біляни Чернівецького району з участю депутата облради Анатолія Ольчедаївського, місцевого жителя, керівника фермерського господарства, має намір відродити історичні традиції свого населеного пункту. Але спочатку треба реконструювати приміщення сільського будинку культури, щоб він став центром організації всіх культурно-мистецьких заходів. Тут зберігатимуть давні речі, що нагадуватимуть наступним поколінням про побут і традиції минулого...

Для приміського селища Стрижавка з його десятитисячним населенням актуальною є проблема поводження з твердими побутовими відходами. Як саме бачиться громаді її розв’язання, відображено в ще одному проекті-переможці, на який з обласного бюджету буде надано 18 тисяч гривень.

Вінницька область.