Станом на 17 вересня Центральна виборча комісія зареєструвала 880 офіційних спостерігачів від семи країн (88 осіб) та десяти міжнародних організацій (792 особи). Статус офіційних спостерігачів уже одержали представники міжнародних організацій, зокрема: Міжнародна громадська організація сприяння розвитку виборчих технологій «За справедливі вибори», Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Національний демократичний інститут міжнародних відносин. Сьогодні на розгляді в ЦВК перебувають документи ще семи міжнародних організацій та шести іноземних держав, повідомляє прес-служба ЦВК.

* * *

Близько 70 тисяч міліціонерів охоронятимуть громадський порядок на виборчих дільницях 30 вересня. Про це сказав виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, повідомляє інформагентство «Інтерфакс-Україна».

Крім того, він зазначив, що спеціальні підрозділи МВС для охорони Центральної виборчої комісії в день виборів будуть залучені лише в разі екстремальної ситуації. Водночас заступник міністра внутрішніх справ Василь Фатхутдінов повідомив, що міліція зафіксувала 70 правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом, і порушила шість кримінальних справ.

* * *

Партія регіонів допускає можливість проведення позачергових місцевих виборів після виборів до Верховної Ради. Про це повідомив член партії Віктор Тихонов. Він нагадав, що Президент Віктор Ющенко і його структури вже говорять про можливість проведення позачергових місцевих виборів. «Гадаю, вони наполягатимуть на проведенні виборів до місцевих органів влади навесні, якщо візьмуть більшість у парламенті, а якщо не візьмуть, то першими від цих виборів відмовляться», — вважає депутат. Він також зазначив, що для проведення виборів потрібно внести зміни до законодавства, зокрема повернути мажоритарну систему.

* * *

У Коростишеві Житомирської області правоохоронці затримали двох осіб, які вимагали від агітаторів блоку «КУЧМА» припинити розповсюдження агітаційних матеріалів. «Троє невідомих, схоже напідпитку, вдавшися до погроз, вимагали припинити розповсюдження інформаційних матеріалів виборчого блоку «КУЧМА». Особливе невдоволення в них викликав напис-заклик голосувати за Віктора Развадовського — №5 у виборчому списку блоку», — йдеться в заяві прес-служби житомирського обласного штабу виборчого блоку «КУЧМА». Один з агітаторів повідомив про цей інцидент правоохоронним органам. Працівники міліції відреагували на телефонний дзвінок оперативно і затримали двох із трьох правопорушників.

* * *

Арсеній Яценюк, представник першої п’ятірки «НУ—НС» назвав вступ України до СОТ та створення зони вільної торгівлі з ЄС першими зовнішньополітичними завданнями блоку, повідомляє прес-служба «Нашої України». «Одне з найголовніших наших завдань у цьому — економізація зовнішньої політики». «Україні вкрай потрібні нові ринки», — зауважив А. Яценюк. За його словами, цьому сприятиме і участь України в міжнародних економічних організаціях, насамперед це стосується Світової організації торгівлі.

* * *

Депутати 5-го скликання від фракції БЮТ і блоку «Наша Україна» не братимуть участі в засіданні Верховної Ради 20 вересня. Про це повідомили представник БЮТ Михайло Поживанов та заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Оніщук.

* * *

Учора Інститут соціології НАНУ провів семінар-практикум на тему: «Як правильно аналізувати дані електоральних досліджень». Семінар мав не навчальний, а, скоріше, просвітницький характер. Водночас участь у ньому брали не теоретики, а практики, зокрема, доктор соціологічних наук, завідувач відділу Інституту соціології Олександр Вишняк. У своїх доповідях науковці-практики торкнулися такого питання — як розрізнити професійні електоральні дослідження від непрофесійних, а також продемонстрували соціологічний аналіз голосування депутатів Верховної Ради ІV—V скликань.