Народні депутати мають намір удосконалити законодавство у сфері іноземного інвестування. Так, у Комітеті з питань економічної політики перебуває на розгляді проект внесення змін до закону про режим іноземного інвестування. Зокрема, ним пропонується врегулювати розбіжності в чинній нормативно-правовій базі стосовно питань ліцензування зовнішньоекономічних операцій, які здійснюються підприємствами з іноземними інвестиціями.

Приміром, четверта стаття закону доповнюється положенням, в якому уточнюється, що «при здійсненні іноземних інвестицій у цінні папери українських емітентів, облік прав власності на такі цінні папери ведеться на підставі договору про відкриття рахунку в цінних паперах, який укладається суб’єктом іноземних інвестицій — власником цінних паперів з обраним ним їх зберігачем відповідно до законодавства України».

Передбачається норма, згідно з якою іноземні інвестиції та інвестиції українських партнерів (крім інвестицій у вигляді цінних паперів), включаючи внески до статутного фонду підприємств, оцінюються в іноземній конвертованій валюті та у валюті України відповідно до законодавства на основі цін на міжнародному або вітчизняному ринку. Вартість іноземних інвестицій у вигляді цінних паперів іноземних емітентів, вважають розробники проекту, має розраховуватися на основі їх офіційних котирувань на фондовій біржі у порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Міністерством економіки.

Згідно із запропонованим проектом, у державній реєстрації іноземних інвестицій можна відмовити, якщо не подано документів, що підтверджують джерело походження іноземних інвестицій у вигляді іноземної валюти готівкою. До чинного закону також вносяться зміни, які скасовують пільги від обкладання митом підакцизних товарів, що їх ввозять в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.