Головними питаннями розвитку економіки та добробуту суспільства України є раціональне використання енергоресурсів. Досвід передових країн світу, які під час виходу з енергетичної кризи 70-х років в стислі терміни скоротили на третину витрати енергоресурсів на одиницю ВВП, свідчить про наявність потенціальних можливостей України найближчими роками. Для того, щоб рівень життя і промислове виробництво в Україні стали такими, як західноєвропейські, необхідно не тільки зменшити витрати енергії, а й підвищити ефективність її використання, щоб не допустити невиправданого збільшення обсягів виробництва енергії, пов’язаного зі спалюванням великої кількості палива і з забрудненням довкілля.

Враховуючи великий дефіцит енергоносіїв в Україні починаючи з 1995 року, авторським колективом ВАТ «КиївЗНДіЕП» та ВАТ «ДБК-3» (Брусан А. А., Дорошенко В. О., Ваднов О. З., Ковальчук В. О, Нечипорук В. І., Савенко В. І., Ступник О. І., Ткачук Б. І., Черних Л. Ф.) розроблено і представлено на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2007 року «Цикл досліджень розробка та впровадження енергозберігаючих ефективних конструкцій і технологій для житлових будинків і споруд».

За безпосередньої участі авторів роботи створені науково-теоретичні основи методів досліджень і експериментальну базу для проведення експериментальних випробувань огороджувальних конструкцій будинків та їх елементів, а також інженерно-фізичні методи розрахунків теплотехнічних властивостей конструкцій. Ці наукові та інженерні методики є унікальними і стали класичними в галузі теплотехніки.

Більш як 160 наукових праць за участю авторів роботи присвячено цій темі.

У результаті дослідження та впровадження на практиці нових технологій улаштування огороджувальних конструкцій істотно поліпшилась якість і комфортність житла. Нові багатоповерхові будинки, зведені ВАТ «ДБК-3» із сучасних матеріалів за розробленими прогресивними технологіями, прикрасили майже всі житлові масиви столиці України. З використанням енергозберігаючих типів огороджувальних конструкцій і технологій ВАТ «ДБК-3» збудовано 112 будинків загальною площею 2 138 626 кв. м.

Застосування нових систем дало змогу досягти економії енергоресурсів більш ніж на 94,7 млн. грн.

Робота авторського колективу ВАТ «КиївЗНДіЕП» та ВАТ «ДБК-3» є значним внеском у розвиток енергозбереження, теплотехніки та будівельної галузі і по праву заслуговує присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2007 року.

О. Лівінський, заслужений будівельник України, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, керівник відділення будівельних наук Української академії наук.