— У четвер, під час пленарного засідання Верховної Ради Кабінет Міністрів презентуватиме проект державного бюджету на 2008 рік, — заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на прес-конференції у Дніпропетровську. «Це цілком відповідає вимогам Бюджетного кодексу, а, враховуючи те, що та сама коаліція прийматиме бюджет остаточно, це не порушить взагалі бюджетний процес», — зазначив він.

О. Мороз підкреслив, що проведення пленарного засідання у четвер так само, як і четвертого вересня, «знімає будь-які можливості для спекулювання на статті 90 Конституції, коли впродовж однієї сесії тридцять днів не відбуваються пленарні засідання». Отже, сказав він, «найменша політична або юридична підстава у Президента визнавати парламент нелегітимним зникає». Водночас Голова Верховної Ради заявив, що «всі чотири укази відносно виборів є неконституційними, і рано чи пізно ми доб’ємося, щоб Конституційний Суд зробив висновок з цього приводу». «Вважаю, що ця авантюра завершиться не з виграшем для тих, хто її розпочав», — підсумував О. Мороз.

Окрім того, він вважає, що вибори до місцевих рад можливі тільки після внесення змін до Конституції України. О. Мороз наголосив, що змінами до Конституції передбачено передати місцевим громадам відповідні права і владу, децентралізувати владу. Також потребує реформування податкова і бюджетна системи, законодавство про місцеве самоврядування. За його словами, потрібно «змінити модель влади, тим самим змінюючи людину, яка контролюватиме владу і нестиме відповідальність за свій вибір». На думку О. Мороза, місцеві вибори можливі «не раніше 2009—2010 років».

За його словами, Україні потрібна європейська модель управління, відповідно до якої «на території керуватимуть люди, обрані громадою». А законодавці, сказав він, мають ухвалювати закони, які зміцнюють державу.

Відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту висловив переконання про необхідність переходу до виборів і до Верховної Ради, і до місцевих рад всіх рівнів за відкритими партійними списками.

Голова Верховної Ради в рамках робочої поїздки до Дніпропетровської області провів зустріч з викладачами та студентами Дніпродзержинського державного технічного університету. В своєму виступі О. Мороз охарактеризував нинішню політичну ситуацію, назвавши дострокові вибори «авантюрою, яка жодної користі Україні не принесе». «Всі чудово розуміють, що склад парламенту не зміниться, не зміниться конфігурація політичних сил, хіба що нова коаліція буде трохи більша за складом», — додав він.

Новому парламенту, вважає Голова Верховної Ради, «потрібно буде навести порядок так, щоб подібних авантюр більше не було, щоб ніхто не міг нехтувати Конституцією». «Конституцію треба виконувати, дотримуватись її, а не шукати весь час вади в Основному Законі», — сказав він.

Торкаючись проблеми реформування освітянської галузі, О. Мороз висловився за потребу законодавчого врегулювання питань стосовно звільнення студентських колективів від оподаткування їх виробничої діяльності, виділення землі під будівництво студентських гуртожитків, збільшення прийому студентів на навчання за бюджетний кошт наступного року до 60 відсотків, а через два роки довести цей показник до 75 відсотків.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.