Конституційний Суд за два тижні до виборів розпочав розгляд справи за поданням Президента України щодо неконституційності положень частин 9, 10, 18 статті 1023 Закону України «Про вибори народних депутатів України». А оcь подання народних депутатів про конституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, яке, гадаємо, варто було розглянути першим, ще вивчається, про можливу дату початку його розгляду дізнатися у прес-службі КС не вдалося.

У згаданому поданні Президента мова йде про виключення зі списків виборців звичайної виборчої дільниці відповідною дільничною виборчою комісією осіб, які за відомостями, що подаються органами державної прикордонної служби за три дні до виборів до окружних виборчих комісій, фактично перетнули Державний кордон України і на момент подання відомостей немає даних про їх повернення на територію України. На думку Президента України, вказані положення запроваджують додаткову підставу виключення виборців зі списку, що позбавляє громадян України можливості взяти участь у голосуванні в день позачергових виборів народних депутатів України. При цьому, зазначається у поданні, ці правила застосовуються лише під час позачергових виборів, а вже на чергових не діють. Отже, чи вдасться проголосувати в день виборів громадянам, відомостей про повернення в Україну яких не буде, тепер залежить від КС.

Крім цього, на сьогодні КС заплановано розгляд подання народних депутатів знову-таки стосовно закону про вибори народних депутатів з питання списків виборців та відкріпних посвідчень. Клопотання про об’єднання цих двох справ КС учора не задовольнив.