Депутати Гіркополонківської сільської ради Луцького району на позачерговій сесії прийняли рішення 30 вересня, в день дочасних виборів до Верховної Ради України, провести й місцевий референдум із питанням про дострокове припинення повноважень сільського голови.

До такого рішучого кроку депутатів змусили протиправні дії, вчинені, на їхню думку, сільським головою Миколою Синюком. Він одноосібно видав приватному підприємству «Ніксервіс» дозвіл на підготовку матеріалів для виділення в оренду 22,44 гектара земель для будівництва оптового ринку сільгосппродукції. Депутати не згодні з рішенням сесії сільської ради від 18 серпня 2006 року, яка затвердила матеріали погодження місця розташування об’єкта та надала дозвіл на розробку проекта землеустрою для відведення земельної ділянки ПП «Ніксервіс». За прийняття такого рішення тоді проголосували дев’ять, проти — шість депутатів. Оскільки в сільській раді двадцять депутатів, ще одним голосом наділений сільський голова, то рішення було б правочинним, якби його підтримали 11 чоловік. Дії Миколи Синюка депутати сільської ради оскаржили. За цим фактом прокуратура району порушила кримінальну справу, виявивши ще й факти одноосібного встановлення сільським головою собі премій і надбавок.

Обурило депутатів і те, що приватне підприємство «Ніксервіс», маючи на руках два фальсифіковані документи, звернулося до Господарського суду області і відсудило у громади 22,44 гектара землі. Рішенням суду від 26 липня 2007 року сільську раду зобов’язано укласти договір оренди на 48 років.

— Сільський голова, котрий був присутній на цьому судовому засіданні, не повідомив суд, що рішення, які оспорює «Ніксервіс», є фальсифікованими. То чиї інтереси він тоді відстоював: своїх виборців чи бізнесмена? — запитують депутати, звертаючись у відкритому листі до громадськості області.

Волинська область.