«Поверніть культуру киянам!», «Не дамо зруйнувати наші цінності», «Захистимо Андріївський узвіз» — це аж ніяк не всі гасла, які вчора об’єднали більш як 50 представників різних жанрів мистецтва. Ті, кому випала нагода зранку пройтися Михайлівською площею, стали глядачами унікального дійства — «театру абсурду».

На кількох квадратних метрах у своєрідному гетто, обмеженому від перехожих червоною стрічкою, зібралися і актори, і музиканти, і художники. Мета — показати, що мистецтву потрібен простір. І це їм удалося. Одночасна гра різних музичних інструментів, декламування віршів, лицедійство спричинили справжню какофонію, звуковий і візуальний хаос.

«Театр абсурду», на жаль, — не світова прем’єра, а черговий бій представників мистецтва за право на існування. «Культура не може конкурувати з бізнесом, але її цінність не виміряти жодними бюджетами!» —переконані організатори акції.

Учора ви не потрапили до театру, галереї, бібліотеки чи книжкового магазину? І не дивно! Багато з них оголосили «годинний страйк солідарності на підтримку тих інституцій культури, які зазнають гонінь і виселень». Передусім ідеться про митців з Андріївського узвозу. Адже питання продовження терміну оренди майстрами своїх приміщень досі так і не вирішено. Звідусіль лунають обіцянки розібратися. Але далі слів діло не йде! Втім, зізнається Ольга Айвазовська, одна з організаторів дійства: «Питання Андріївського узвозу — це точка входу у велику проблему боротьби культури проти вандалізму».

Днями, — каже Олександр Афонін, президент Всеукраїнської асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, — я отримав листа від одного з місцевих посадовців. У ньому, крім усього іншого, зазначалося, що дії влади — виявлення волі киян. Тож я хочу запитати: чи ви справді хочете бачити Київ без книгарень, галерей, музеїв? Я переконаний — це не так! Посадовці хочуть, щоб наші київські дітлахи росли дебілами, щоб вони напам’ять знали марки одягу, але не знали, що таке власна культура, мова, традиції.

Перехожі реагували на дійство неоднозначно. Хтось проходив повз, скривившись, мовляв, їм би тільки страйкувати. А хтось прилучався до дійства. Наприклад, киянка Марія Тимофіївна переконана: захист культури — справа честі кожного українця. Адже саме культура формує позитивний імідж нашої країни у світі, а не постійні політичні баталії та вибори.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.