Співробітники управління СБУ в Луганській області викрили схему розкрадання під час реалізації імпортної сільгосптехніки в рамках державної програми «Продовольство».

Свого часу в рамках цієї програми, котра покликана підтримати сільського виробника, між одним з відкритих акціонерних товариств регіону і німецькою фірмою був укладений досить великий контракт на постачання імпортної сільгосптехніки. Як повідомляє прес-служба управління СБУ, за рішенням валютно-кредитної ради Кабінету Міністрів для фінансування цього контракту луганському підприємству був наданий кредит у сумі 5,5 мільйона німецьких марок під гарантії українського уряду. На ці кошти ВАТ закупило 21 зернозбиральний комбайн і 4 прес-підбирачі. Техніка була передана сільгосппідприємствам області на умовах фінансового лізингу на п’ятирічний термін. Кабінет Міністрів свої гарантійні зобов’язання перед іноземними партнерами виконав у повному обсязі і гроші за отриману техніку сплатив. До кінця 2002 року свій кредит зобов’язано було погасити і ВАТ, однак цього не сталося. Структура не виконала умов договору, пояснюючи таку ситуацію боргами перед нею з боку сільгоспвиробників. Повернути цей борг зарубіжним партнерам можна лише через процедуру банкрутства ВАТ. За позовом Міністерства фінансів вона і була почата.

Як зазначено в матеріалах СБУ, відповідно до затвердженого Господарським судом Луганської області плану санації, акціонерне товариство було зобов’язане припинити дію договорів лізингу і реалізувати імпортну сільгосптехніку. Інших активів, за рахунок яких воно могло б погасити заборгованість перед державним бюджетом, не було. У цій ситуації цілком логічно продати машини дорожче і в такий спосіб швидше розплатитися з боргами. За правилами, продаж техніки має відбуватися на конкурсній основі, а згідно з умовами покупцями могли бути тільки юридичні або фізичні особи, що зареєстровані на території регіону і зайняті бізнесом у сфері виробництва сільгосппродукції. До того ж не менш як два роки. Проте, як з’ясували пізніше правоохоронці, майже половина учасників конкурсу жодного стосунку до агропромислового комплексу не мали. Більше того, на кожен лот претендували лише по дві комерційні структури, які між собою тісно пов’язані. Фактично техніку викупляли фірми, які її орендували. До того ж за безцінь. Наприклад, комбайни «Мега-208», ринкова вартість яких становить 450 тис. гривень, були продані лише за 80—90 тис. гривень. Перевірка фінансово-господарської діяльності ВАТ підтвердила, що вартість основних засобів необґрунтовано занижена на 8 млн. гривень на підставі сфальсифікованих дефектних відомостей. У них, зокрема, було зазначено, що комбайни не придатні до експлуатації: відсутні двигуни, колеса тощо. Унаслідок протиправної схеми державі завдано збитків на суму 8 млн. гривень. Сьогодні слідство з’ясовує, хто саме винний у фальсифікації торгів і реалізації техніки за заниженою вартістю.

Луганська область.