Медична статистика давно звернула увагу на те, що в Японії набагато менше алкоголіків, ніж у інших промислово розвинутих країнах. Дослідження, проведені фахівцями Гамбурзького інституту генетики людини, показали: причина — в спадкових особливостях японців.

Спирт, що потрапив в організм людини, як відомо, розкладається двома ферментами. Спочатку в дію вступає алкогольдегідрогеназа, що перетворює спирт у ще більш отруйну речовину — оцтовий альдегід. Другий фермент — альдегіддегідрогеназа — переводить альдегід в оцтову кислоту, нормальну складову частину речовини живої клітини. Кислота потім розкладається на воду і вуглекислий газ.

Дослідження генетиків показали, що майже в половини японців виробляється занадто мало другого ферменту — альдегіддегідрогенази. Тому після прийому дози алкоголю в крові в них накопичується і довго залишається оцтовий альдегід, що викликає дуже неприємні наслідки — утруднення дихання, збої пульсу, нудоту, відчуття жару в голові і грудях. Досить сказати, що дія антабуса, відомого засобу для вироблення відрази до алкоголю, грунтується саме на блокуванні альдегіддегідрогенази. Людина з таким «спадковим недоліком» практично не виносить спиртного.