На черговій прес-конференції голова правління Тендерної палати Володимир Лаба (на знімку) порушив актуальну тему: зловживання природними монополіями під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. За його словами, ТПУ, проаналізувавши діяльність підприємств, що є природними монополістами, виявила цілу низку грубих порушень вимог чинного законодавства. Конвертовані у цифри, вони вражають більш ніж солідною сумою — понад 2,4 мільярда гривень.

Сьогодні, зазначає пан Лаба, спостерігається стійка системна тенденція нехтування норм Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», зокрема, проводяться фіктивні тендери і закупівлі за високими цінами, на ринок просуваються «свої» фірми, що призводить до закономірного підвищення ціни тендерної пропозиції на десять-тридцять відсотків і, відповідно, до зростання собівартості товарів, робіт та послуг на десять-п’ятнадцять відсотків.

Показовою тут є така життєво важлива «арифметика»: ціна на електроенергію порівняно з минулим роком зросла на одинадцять відсотків, залізничні перевезення — на п’ятдесят і майже вдвічі подорожчали житлово-комунальні послуги.

Голова правління ТПУ переконаний: виходом з цієї ситуації може бути державне регулювання природних монополій, які репрезентують базові галузі національної економіки, а не виведення їх з-під норм вищезгаданого закону про закупівлі, як пропонують деякі недалекоглядні «фахівці». Реалізація такої ідеї, наголошує він, «лише посилить порушення у цій сфері і виведе величезні кошти з-під прямого контролю держави». Володимир Лаба запевнив, що Тендерна палата виконуватиме указ Президента про підвищення ефективності системи державних закупівель.

Журналісти дізналися і про намір палати ініціювати розпуск тендерних комітетів замовників за грубі порушення закону про держзакупівлі. Такий крок спричинений виявленими фактами так званих централізованих процедур, коли органи місцевого самоврядування проводили закупівлі для підлеглих організацій. Часто трапляються випадки, коли до складу тендерних комітетів включають близьких родичів претендентів або взагалі імітують конкурс. З такими порушниками можна і треба боротися. Наприклад, розміщувати їхні прізвища на офіційних сайтах Міжвідомчої комісії з питань держзакупівлі. «Це буде дійовим механізмом», — переконані в Тендерній палаті.

Володимир Лаба також зупинився на політичному моменті: «безпідставному звинуваченні посадовців ТПУ в корупції та порушенні законодавства». Такі звинувачення, вважає він, посилилися з початком виборчої кампанії і мають «виключно політичний характер». Тим, хто спекулює на «тендерній темі», пан Лаба нагадав, що в органах управління ТПУ представлені практично всі провідні політичні сили. Тому не зовсім зрозуміло, кого вони поборюють своїми закидами про корумпованість під дахом Тендерної палати.