...А подумки в Європі

Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 9-й тур.

«Харків» — «Нафтовик-Укрнафта». 1:0. 3 000 глядачів. Гол: Рібейро, 23.

«Чорноморець» — «Шахтар». 1:2. 10 500. Венглинський, 62 — Лукареллі, 22 (п), Чигринський, 52.

«Металург» (Запоріжжя) — «Ворскла». 1:1. 4 500. Вернидуб, 68 — Кравченко, 41.

«Карпати» — «Закарпаття». 2:0. 9 800. Ковель, 65, Ткачук, 73.

«Металург» (Донецьк) — «Динамо». 1:2. 9 000. Білозор, 86 — Шацьких, 48, Михалик, 90+1.

«Арсенал» — «Таврія». 0:1. 4 300. Ковпак, 8.

«Кривбас» — «Зоря». 1:2. 2 500. Пашаєв, 57 —Бровкін, 41, 52.

«Дніпро» — «Металіст». 3:0. 12 500. Бордіян, 40 (автогол), Назаренко, 42, Льопа, 84.

Наші клуби розпочинають європейське «плавання». Спершу — учасники групового турніру Ліги чемпіонів. Сьогодні в Донецьку «Шахтар» приймає «Селтик». Завтра в Римі київське «Динамо» зустрінеться з «Ромою». А в четвер в боротьбу (перший раунд Кубка УЄФА) вступають «Дніпро» (зіграє в Шотландії проти «Абердина») і «Металіст» (поміряється силами з ліверпульським «Евертоном» ).

З огляду на це динамівці та «гірники» старалися здобути перемоги, не розкриваючи «карти». Адже за їхніми поєдинками пильно спостерігали «шпигуни» з таборів суперників. Отже, успіх до киян прийшов у компенсований час. Тарас Михалик робив швидше навіс, ніж удар. Але м’ячеві ніхто не став на перешкоді, і він опинився в воротах «Металурга». Хоча протягом зустрічі в гостей і так було чимало моментів відзначитися. Раз вони забили: ударом головою влучив Максим Шацьких (на знімку). Решту нагод кияни змарнували. Коли «металурги» зрівняли рахунок, часу залишилося обмаль, і довелося в пожежному порядку рятувати ситуацію. Та доля, як кажуть, цього разу була на боці сильнішого.

Важко повірити в те, що Мірча Луческу сьогодні випустить такий само стартовий склад проти клубу з Глазго, як оце проти одеситів. Румун — відомий майстер вводити в оману супротивників. Але в Одесі донеччанам три очки дісталися нелегко. Особливо сутужно було «Шахтареві» у другому таймі, коли господарі скоротили розрив у рахунку до мінімуму. І з’ясувалося, що в «моряків» залишилися сили, щоб поборотися за нічию. Однак не врятувалися.

Наші «уєфівці» зійшлися в очному поєдинку. Хоча «Металіст» і мав ліпший вигляд у першій половині, але двічі пропустив. Під завісу тайму харків’янин Бордіян поцілив у власні ворота. Від такого будь-хто засмутився б. І цим скористалися дніпропетровці. Назаренко через дві хвилини подвоїв рахунок. У другому таймі привабливішим був «Дніпро», котрий забив ще раз.

Варто звернути увагу на переможний дебют на посаді тренера «Карпат» авторитетного Валерія Яремченка. З’ясувалося, що Валерій Іванович прекрасно володіє українською, коли відповідав на запитання журналістів. Приємно.

Фото ФК «Динамо».

Осіння сесія починається

Футбол. Сьогодні стартує VІІ чемпіонат країни серед вищих навчальних закладів. За традицією інформаційну підтримку цим змаганням надає «Голос України».

Як відомо, чемпіонат відбувається за формулою у два етапи, — розповідає перший віце-президент ВФАС, заслужений тренер України Олег Первушкін. — На першому (матчі з роз’їздами), котрий проходитиме у два кола, суперечку за нагороди поведуть шістнадцять колективів, розподілені на дві групи. За його підсумками відбудеться фінальний турнір (за попередньою домовленістю, його прийматиме Київ), котрий визначить чемпіона і призерів.

Отже, сьогодні — перший ігровий день. Група А. МАУП (Київ) — Зооветеринарна академія (Харків). ГУЗІДМУ-«Спартак» (Запоріжжя) — «Харчовик-Антарес» (Київ). «Рятівник» (Черкаси) — «Юнга—Морська академія» (Одеса). НАДПСУ (Ірпінь) — «Меркурій» (Київ).

Група В. «Факел-ІНФТУНГ» (Івано-Франківськ) — «Факел-2» (Івано-Франківськ). «Буревісник» (Тернопіль) — «Спартак» (Ужгород). «Аркс-Легпром» (Київ) — «Сокіл» (Бережани Тернопільської області). «Університет» (Чернівці) — «МЕГУ-Штурм» (Рівне).

Перше коло триватиме до 31 жовтня. Друге —розпочнеться 8 квітня 2008 року. Фінішує перший етап 25 травня. Фінальна частина відбудеться, як уже згадувалося, у столиці з 26 по 29 червня.