Вірастюк — перший богатир планети!

Змагання стронгменів. Джеумсан (Корея). ІFSA (Міжнародна федерація найсильніших атлетів) Strongman world champіonshіp (індивідуальний чемпіонат світу). Приємна новина: сьогодні до України з блискучою перемогою і золотою медаллю повертається найсильніша людина планети Василь Вірастюк (на знімку).

Турнір тривав два дні. І весь час перед вів українець, постійно тримаючи на дистанції головних конкурентів —литовця Жидрунаса Савіцкаса та росіянина Михайла Кокляєва, котрі провалили перший фінальний день.

Вірастюк переміг у трьох із шести вправ фіналу: «Тімбер Керрі» (варіант прогулянки фермера), «Суперйок» («Коромисло») — розділив перше місце з литовцем Вітасом Блекайтісом, «Естафета».

По дві вправи виграли Савіцкас і Кокляєв — одноосібно «Кулі Атласа» (Кокляєв) і «Аполлон аксель на максимум» (Савіцкас), а також двоє цих атлетів розділили перемогу в «Мертвій тязі — deadlіft».

Загальний залік: 1. Василь Вірастюк (Україна) — 57,5 очка. 2. Михайло Кокляєв (Росія) — 52, 5. 3. Жидрунас Савіцкас (Литва) — 51, 5. 4. Дерек Пандстоун (США) — 50, 5. 5. Андруш Муруметс (Естонія) —46.5. 6. Вітас Блекайтіс (Литва) — 41,5. 7. Роберт Щепанський (Польща) — 40 очок.

Фото Михайла МАРКІВА.

Призові та ще й автомобіль

Теніс. Харків. Турнір ІTF Tetra Kharkіv Ladіes Cup. У фінальному поєдинку в одиночному розряді 23-річна українка Альона Бондаренко без особливих зусиль перемогла 18-річну росіянку Вєсну Манасієву — 6:1, 6:1. Це й не дивно, бо зустрічалася перша «сіяна» і спортовка, котра потрапила до основної сітки з кваліфікації. Окрім призових, Альона отримає ще й додатковий приз від організаторів — автомобіль «Сітроен». Це п’ятий одиночний титул ІTF у кар’єрі першої «ракетки» України.

ФІФА — категорично проти...

Продовження зведення торгово-розважального центру «Троїцький» біля НСК «Олімпійський» не дасть змоги не лише проводити там матчі Євро—2012, а й ставить під загрозу можливість використання головної арени країни в рамках інших змагань під егідою ФІФА та УЄФА. Про це йдеться в офіційному звіті комісара ФІФА Герхарда Капла, котрий брав участь в інспекції «Олімпійського», проведеній спільно Міжнародною федерацією та Європейським футбольним союзом на початку вересня.

Експерти керувалися не лише власними спостереженнями, а й узяли до відома офіційні документи, що стосуються питання будівництва на площі перед НСК «Олімпійський»; листування між різними міністерствами; указ Президента України від 31 серпня 2007 року; регламентні норми ФІФА та УЄФА стосовно стадіонів та безпеки проведення змагань; перелік вимог до місць проведення матчів Євро—2012.

Отже, міжнародні інспектори дійшли висновків, що зумовлене будівництвом ТРЦ «Троїцький» часткове блокування виходів зі стадіону та евакуаційних запасних шляхів, а також обмежена зона для руху людей навколо «Олімпійського» значно підвищують загрозу безпеці вболівальників.

Відомо, що на матч національних команд України та Італії у продаж надійшло лише 41 500 квитків. Герхард Капл у своєму звіті наголосив, що місткість стадіону однозначно зменшується, якщо стан споруди або організація безпеки глядачів неадекватні чинним вимогам. «Нинішня інфраструктура та нові будівельні роботи навколо «Олімпійського» уже в найближчому майбутньому неминуче призведуть до ще більшого скорочення кількості доступних місць на арені».

«У такому випадку стадіон точно не зможе приймати матчі Євро—2012. Окрім цього, ситуація ставить під загрозу можливість використання арени в рамках кваліфікаційного турніру чемпіонату світу—2010. Тому інспектори підтримують та підкреслюють важливість і гостру необхідність виконання указу Президента України від 31 серпня 2007 року, в якому йдеться про термінове припинення будівництва. Наявні конструкції мають бути демонтовані згідно зі встановленою процедурою», — резюмує Герхард Капл.

Лише результати

Баскетбол. Мадрид (Іспанія). Чемпіонат Європи. Фінал. Росія — Іспанія. 60:59.

Футбол. Першість країни. Перша ліга. 11-й тур. «Фенікс-Іллічівець» — «Динамо-2». 0:0. «Геліос» — «Олександрія». 0:0. «Енергетик» — «Кримтеплиця». 2:0. «Сталь» (Дніпродзержинськ) — «Оболонь». 1:1. «Львів» — «Сталь» (Алчевськ). 3:0. «Волинь» — «Іллічівець». 2:3. «Миколаїв» — «Прикарпаття». 4:0. «Десна» — «Севастополь». 3:1. «ІгроСервіс» — «Дністер». 1:1. «Дніпро» — ЦСКА. 1:1.

Чільна група: «Десна» — 23 очки, «Оболонь» — 21, «Динамо-2», «Кримтеплиця», «Волинь», «Миколаїв» — по 20.