Упродовж двох днів (13—14 вересня) Тернопіль приймав представників ділових та дипломатичних кіл із 15 країн, інвесторів з усієї України. Тут відбувався ІІ Міжнародний інвестиційний форум. Область має чим зацікавити потенційних інвесторів: їм було запропоновано більш як сто проектів, серед яких чимало інноваційних, 80 вільних виробничих приміщень, 70 земельних ділянок. Свої мультимедійні презентації провели обласний центр, Гусятинський, Кременецький і Чортківський райони.

Цікаві напрацювання мають вищі навчальні заклади області. Скажімо, Тернопільський державний технічний університет ім. Івана Пулюя шукає інвесторів для впровадження систем для дистанційного зондування землі. Вони можуть використовуватися для прогнозування урожаю, погоди, стихійних лих, при визначенні кадастру землі. Дуже потрібні такі системи і військовому комплексу. Розробками тернопільських науковців вже користуються не лише в нас, а й у країнах Середньої Азії, Єгипті. Вони могли б знайти значно ширше застосування за необхідного вливання капіталу. Взагалі, вуз має чимало інноваційних напрацювань, але впровадити їх проблематично. І лише останнім часом, коли виробництво дещо пожвавішало, з’явилася надія на їх практичне застосування. Але головне, звичайно, підготовка спеціалістів. За словами ректора університету Петра Яснія, і тут університет виходить на міжнародну арену. Є домовленість про підготовку фахівців для найбільшого у Польщі виробника безалкогольних напоїв — фірми «Устронянка». Індійці зацікавлені у спеціалістах з комп’ютерних технологій: їх невдовзі навчатимуть на спільному українсько-індійському факультеті. Їх представники також брали участь у міжнародному форумі.

Перспективні пропозиції для співробітництва пропонувало ВАТ «Вінітекс». Виробництво утеплювальних матеріалів нового покоління вимагає вливання чималих капіталів. Окрім того, підприємство першим в Україні готується випускати плити для будівництва доріг і шукає для цього інвестора. Зборівський район пропонував на форумі три земельні ділянки. За словами голови райдержадміністрації Софії Демків, завдяки інвесторам у районі обробляється уся земля, хоча ще два роки тому більше половини її лежало облогом. Нині на Тернопільщині працює більш як сто спільних підприємств, а торгує область з 91 державою світу. Найбільше інвестицій потребують промисловість, сільське господарство, переробна галузь, туризм та рекреація. Як розповів мені начальник обласного управління зовнішньоекономічних зносин Василь Кравець, найближчим часом буде укладено рамкові угоди про співробітництво з регіонами Білорусі, Польщі, Росії, Болгарії, Угорщини, Сербії.

На жаль, нині на одного мешканця області припадає лише 51 долар зовнішніх інвестицій. Це один із найнижчих показників в Україні, тому можна зрозуміти зусилля місцевої влади будь-що залучити в економіку області зовнішні інвестиції. Проте є й інші думки. Скажімо, керівник фірми «ГалЕкспрес», яка працює в галузі інвестицій, Ігор Буяк вважає, що в області є чималі фінансові ресурси, які осідають у банках і «панчохах», однак влада чи то не вміє, чи то не хоче їх залучити в економіку області. Окрім того, зважаючи на великий освітній потенціал, Тернопільщина може стати центром бізнесу фінансових послуг.

Тернопільська область.